Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΕ... Η ΕΛΣΤΑΤ

Πέντε ολόκληρους μήνες κυβέρνηση και λιβανιστές της μας έπρηζαν τ' αυτιά με το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμά» τους.
Μετά ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ. Και το «success story» έγινε success sory.
Γιατί είτε αρέσει στο Σαμαροβενιζελικό μπουλούκι  και στους αγιογράφους του, είτε όχι, στην Ελλάδα σήμερα, ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ.
 
«Κύριοι, είτε σας αρέσει είτε όχι, για να ευημερήσουν οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να ευημερήσουν οι αριθμοί» είχε πει πριν μερικούς μήνες ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής,  απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως και να είχε δίκιο. Ή έστω για κάποιους να είχε δίκιο.Προϋπόθεση όμως γι' αυτό θα ήταν να έχει δικαιωθεί η πολιτική του. 
Η πολιτική που έχει δημιουργήσει 1,5 εκατομμύρια άνεργους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο να είναι μακροχρόνια άνεργοι, η πολιτική που έχει δημιουργήσει 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι είναι απλήρωτοι για περισσότερους από τρεις μήνες (πολλοί έχουν ξεπεράσει και ένα χρόνο απλήρωτοι), η πολιτική που έχει δημιουργήσει 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας, χωρίς καμιά πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Τι μας λέει λοιπόν η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ;
Μας λέει ότι οι κρατικές δαπάνες το 2013 αυξήθηκαν κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. (106.577 εκατομμύρια, έναντι 103.176 εκατομμυρίων το 2012). Κι ας σφαγιάστηκαν συντάξεις και επιδόματα, κι ας πολλαπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στις εξετάσεις κι ας διακόπηκε η χορήγηση (δικαίως ή αδίκως) εκατοντάδων σκευασμάτων, κι ας έκλεισαν (δικαίως ή αδίκως και πάλι) εκατοντάδες σχολείων, κι ας έγιναν οι δημόσιες επενδύσεις το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ως δια μαγείας, το οικονομικό ρεπορτάζ των «έγκριτων ΜΜΕ» δεν είπε λέξη γι' αυτό. Πολύ περισσότερο, ουδείς διανοήθηκε να εγκαλέσει την κυβέρνηση για αυτή την αδικαιολόγητη αύξηση δαπανών.
Μας λέει ακόμα η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 2,5δισεκατομμύρια ευρώ (83.456 εκατομμύρια έναντι 85.909 εκατομμυρίων του 2012). Κι ας πολλαπλασιάτηκαν εκθετικά οι φόροι, για τους πολλούς, για πολλοστή φορά, από τα τέλη του 2012. Ούτε και γι' αυτό βρήκε μια λέξη να πει το οικονομικό ρεπορτάζ των «έγκριτων ΜΜΕ». 
Κάποιοι από αυτούς έσπευσαν μάλιστα να πανηγυρίσουν διότι τα δημόσια έσοδα από 44,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν στο 45,8%. Μόνο που ξέχασαν να πουν πως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ (182.054 εκατομμύρια έναντι 193.347 εκατομμυρίων). 
Επίσης η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ότι το δημόσιο έλλειμμα ήταν 12,7%. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο έλλειμμα από την αρχή της κρίσης. Μόνο το 2009 το δημόσιο έλλειμμα ήταν υψηλότερο (15,7%). Το 2010 ήταν 10,9%, το 2011 ήταν 9,6% και το 2012 ήταν 8,9%.  
«Το έλλειμμα μειώνεται στο 2,1% αν δε ληφθούν υπ' όψιν τα χρήματα που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», έσπευσαν να διορθώσουν την ΕΛΣΤΑΤ τα «έγκριτα ΜΜΕ».  Για άλλη μια φορά δεν είπαν ότι οι ευρωπαϊκές μέθοδοι υπολογισμού του ελλείμματος δεν προβλέπουν τέτοιου είδους «εκπτώσεις».
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ενδιαφέροντα πράγματα και για το δημόσιο χρέος.Το οποίο αυξήθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ. Αυτό μας το είπαν τα «έγκριτα ΜΜΕ». Κι έσπευσαν να το αποδώσουν στη συνεχιζόμενη ύφεση. 
Κανείς όμως δεν παρατήρησε ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του αντιστοίχου ποσοστού στα τέλη του 2011(170,1%), λίγο πριν το περιβόητο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, που, μεταξύ πολλων άλλων, εξανέμισε τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.
Και φυσικά, ουδείς διανοήθηκε να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αύξηση του δημοσίου χρέους κατα 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2013 (318.703 εκατομμύρια, ένατι 303.936 εκατομμυρίων του 2012), τη στιγμή που τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,5 δισεκατομμύρια και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,5 δισεκατομμύρια. Μήπως διότι η «σκληρή διαπραγμάτευση» του Μνημονίου δεν ήταν και τόσο σκληρή και τα επιτόκια δανεισμού ειναι τέτοια που ούτε οι τόκοι δεν αποπληρώνονται; Αλλά είπαμε, αυτά είναι μεμψιμοιρίες και μιζέριες των λαϊκιστών του τρισκατάρατου ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. 
Και φυσικά, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ μας λέει για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το οποίο στην πραγματικότητα είναι πρωτογενές έλλειμμα 15.887 εκατομμυρίων ή 8,7% του ΑΕΠ. Και πάλι πρόκειται για το υψηλότερο της τελευταίας τετραετίας (-5,1% το 2010, -2,4% το 2011, -3,9% το 2012).
Εδώ τα «έγκριτα ΜΜΕ» εξεγείρονται.  «Ντροπή, τα ποσά που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δε λαμβάνονται υπ' όψιν στην αξιολόγηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση». Συμφωνούμε απολύτως μαζί τους. Από τη στιγμή που τέθηκε θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λόγω των απωλειών τους από το PSI, η Τρόικα αποδέχθηκε τα εν λόγω ποσά να μη ληφθούν υπ' όψιν στην αξιολόγηση των επιδόσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως τα 19 δισεκατομμύρια και κάτι ψιλά, που δόθηκαν στις τράπεζες το 2013 ο ελληνικός λαός τα πληρώνει, όχι η Τρόικα. Γι' αυτό και, κατ' εφαρμογή των ευρωπαϊκών μεθόδων υπολογισμού του ελλείμματος η ΕΛΣΤΑΤ τα κατέγραψε ως δαπάνες.
«Οι πληρωμένοι γραφιάδες σε μισούν. Ακόμα κι ένας ηλίθιος γελάει με τις κολακείες τους», έγραφε απευθυνόμενος στο γ.γ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας Βάλτερ Ούλμπριχτ στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Βολφ Μπίρμαν.
Βεβαίως τα «έγκριτα ΜΜΕ», μας υπενθυμίζουν ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας έχει πετύχει, ότι τώρα θα ασχοληθούμε αποκλειστικά μετην ανάπτυξη και θα μοιράσουμε κοινωνικό μέρισμα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τους θυμίσουμε ότι τη μέρα που κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση η Πράβδα και η  Ιζβέστια πανηγύριζχαν για την υπερκάλυψη του πενταετούς πλάνου.

Γιάννης Χρυσοβέργης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: