Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η πρωτοφανούς ιταμότητας ποινική δίωξη για κατασκοπεία σε βάρος της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου, επειδή αναδημοσίευσε ένα τεύχος του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως,  και η θρασεία αξίωση μιας ανακριτού της Κω να μην προβληθεί στις 18 Φεβρουαρίου το αφιερωμένο στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι επεισόδιο της εκπομπής του MEGA «Πρωταγωνιστές», σηματοδοτούν τη γενικευμένη επίθεση, εκ μέρους του Σαμαρικού παρακράτους, κατά της Ελευθερίας του Τύπου.  

Θα μπορούσε να είναι επεισόδιο από κάποια σπαρταριστή κωμωδία, όμως είναι πραγματικότητα και συνέβη στην Ελλάδα, όχι στο καθεστώς της Βορείου Κορέας: στη δημοσιογράφο Πόπη Χριστοδουλίδου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση των άρθρων 143 και 144 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (δημοσιοποίηση στρατιωτικών μυστικών). 
Το έγκλημά της; Αναδημοσίευσε τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Και φυσικά, διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για όσα είχε ψηφίσει η Βουλή και είχαν γίνει Νόμος του Κράτους (Βλ. http://peiratikoreportaz.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9411.html ). 
Βεβαίως, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, στον οποίο τα «πολιτικώς ορθά ΜΜΕ» και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ φρόντισαν να μη συμμετάσχουν, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι διατάχθηκε «απλώς προκαταρκτική εξέταση». Ανακοίνωση η οποία προσβάλλει τον κοινό νου, μιας και κάτι που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ δε μπορεί να θεωρηθεί στρατιωτικό μυστικό.
Ανακοίνωση η οποία διαψεύδεται από το πρακτικό της κατάθεσης της Πόπης Χριστοδουλίδου, η οποία είναι απολογία κατηγορούμενης παρουσία των συνηγόρων της. Η δε κατάθεσή της έλαβε χώρα στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, όπου στην αρχή, με την απειλή της άσκησης δίωξης, της ασκήθηκαν πιέσεις για να διαγράψει το επίμαχο δημοσίευμα από το ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της Παναγιώτη Σαπουντζάκη σε ξένο ΜΜΕ.
Θα μπορούσε κανείς, επικαλούμενος την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να ισχυριστεί ότι υπήρξε παράνομη συμπεριφορά εκ μέρους των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, όμως το γεγονός ότι ουδεμία έρευνα έχει ξεκινήσει σε βάρος των αξιωματικών που ανέκριναν την Πόπη Χριστοδουλίδου, αποδεικνύει ότι σίγουρα η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ήταν εν γνώσει των ενεργειών τους και πιθανότατα, είναι τυπικά καλυμμένοι.
Λεπτομέρεια: η Πόπη Χριστοδουλίδου ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και στο Λιμενάρχη Πειραιά, όπως προκύπτει από μια περιήγηση στο ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. 
Οπότε η παράνομη δίωξη που της ασκήθηκε για ανύπαρκτο αδίκημα με κινητοποίηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας έχει ένα και μόνο στόχο: να την τρομοκρατήσει και να την υποχρεώσει σε σιωπή. 
Αντίστοιχης ιταμότητας είναι και η αξίωση της ανακριτού της Κω, η οποία διεξάγει την ανάκριση για το τι ακριβώς συνέβη και πνίγηκαν 12 μετανάστες στο Φαρμακονήσι, να μη δημοσιευτεί το αφιερωμένο σε αυτή την τραγωδία επεισόδιο της εκπομπής του MEGA «Πρωταγωνιστές», του Σταύρου Θεοδωράκη, με το πρόσχημα ότι «θα έβλαπτε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης».
Είναι προφανές ότι η ιδιάζουσα αντίληψη της κυρίας ανακριτού περί Ελευθερίας των ΜΜΕ είναι ασύμβατη με το Κράτος Δικαίου. Αντιθέτως είναι απολύτως συμβατή με καθεστώτα σαν της Βόρειας Κορέας ή των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Θα ήταν σκόπιμο σε αυτή την περίπτωση να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας είχε αρνηθεί επί μέρες να διατάξει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, κατηγορώντας μάλιστα τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ούτε λίγο ούτε πολύ, για προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Τη δικαστική διερεύνηση τη ζήτησε τελικά ο κ. υπουργός με βαριά καρδιά,μετά από επίμονες επεμβάσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ και τις αντιδράσεις ακόμα και του ΠΑΣΟΚ.
Το μήνυμα σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα πιο ισχυρό και απευθύνεται στο Σταύρο Θεοδωράκη: «Δε μας ενδιαφέρει κύριε αν εργάζεσαι σε ΜΜΕ - κολαούζο της εξουσίας. Αυτό δε σου δίνει το δικαίωμα να ασχολείσαι με ό,τι θέλεις».
Προς το παρόν μένει να αποδειχθεί αν το MEGA και ο δημοσιογράφος θα «συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις» ή αν θα τις αγνοήσουν και σε ποιο βαθμό.
Γεγονός είναι ότι ο παρακρατικός μηχανισμός του Αντώνη Σαμαρά αισθάνεται πλέον αρκετά ισχυρός ώστε  να κινεί παράνομες δικαστικές διώξεις, να αξιώνει το δικαίωμά του στη λογοκρισία, να ζητάει απολύσεις δημοσιογράφων. 
Πιστεύουν πως έχουν τη δύναμη, και είναι σίγουρο ότι θα την αποκτήσουν αν οι δημοσιογράφοι δεν κινητοποιήσουν όσο κουράγιο τους έχει απομείνει - η ανεργία ξεπερνάει το 40% στον κλάδο -  για να βάλουν φραγμό στις ολοκληρωτικές διαθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και της καμαρίλας του.
Κι αν η κοινωνία δε στρέψει επιδεικτικά τα νώτα τους προς τα ΜΜΕ που συμπεριφέρονται ως μηχανισμοί προπαγάνδας της Εξουσίας  - η κυβερνητική εξουσία δεν είναι η μόνη που απαιτεί από τα ΜΜΕ το ρόλο του κολαούζου, στην παρούσα φάση όμως είναι μακράν η πιο επικίνδυνη - και  προς τους δημοσιογράφους που προτιμούν το ρόλο του παπαγάλου από αυτόν του ελεύθερου ανθρώπου.

Γιάννης Χρυσοβέργης


Δεν υπάρχουν σχόλια: