Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ!

Εν χορδαίς και οργάνοις  οι δυο Γιάννηδες, Στουρνάρας και Βρούτσης δηλαδή, ανακοίνωσαν σήμερα τη θέσπιση εγγυημένου ελαχίστου εισοδήματος από πρώτης Ιανουαρίου του 2014.
Για τις ανάγκες του εγχειρήματος θα διατεθεί, εφ' όσον συναινέσει η Τρόικα, το «ιλιγγιώδες» ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ξεκαρδιστεί στα γέλια, η πεποίθηση όμως αυτών των κυρίων ότι θα βρεθεί έστω και ΕΝΑΣ άνθρωπος που θα το χάψει αυτό, προκαλεί προβληματισμό.  
Κανονικά θα έπρεπε να απονέμουμε συγχαρητήρια. Σε εποχές σαν αυτή που ζούμε οι κυβερνήσεις κρίνονται πρωτίστως από την ικανότητά τους να φροντίσουν τους πιο αδύναμους. Υπάρχουν όμως αυτοί οι ρημάδηδες οι αριθμοί, που βγάζουν τους δυο Γιάννηδες στη σέντρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 
Για τις ανάγκες του προγράμματος «θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Και επειδή οι επίσημα καταγεγραμμένοι άστεγοι (δηλαδή οι Έλληνες πολίτες άστεγοι), από τις ΜΚΟ, την Εκκλησία και τους Δήμους είναι κάπου 20.000 καταλήγουμε ότι θα διατεθεί γι' αυτούς  το εξωφρενικό ποσό των 1.000 ευρώ ετησίως κατ' άτομο ή 83,33 ευρώ μηνιαίως. Ακόμα και σε στρατόπεδα να τους στέγαζαν και να τους τάιζαν με τις ληγμένες κονσέρβες του ελληνικού στρατού, πάλι πιο ακριβά θα κόστιζαν. Το κοστολόγιο ενός στρατευσίμου για την ένδυση, υπόδηση, στέγαση και διατροφή του ανέρχεται μεταξύ 212 και 220 ευρώ μηνιαίως, καθ' όσον με βάση αυτό προκύπτει και η μηνιαία αποζημίωση των αντιρρησιών συνείδησης που υπηρετούν κοινωνική θητεία.
Προσοχή όμως! Εδώ μας πιάσατε  «Το 2014 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δυο μονάχα περιφέρειες», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα. Ας ξανακάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς. Θα επιλεγούν οι φτωχότεροι πολίτες δυο περιφερειών  και θα οριστεί ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ μηνιαίως, όση είναι και η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Τότε προκύπτει ότι το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε 5.000 ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα ή σε 10.000 ανθρώπους με εισόδημα έως 100 ευρώ μηνιαίως. Είναι προφανές πως όποιες Περιφέρειες και να πάρουμε οι άνθρωποι χωρίς καθόλου εισόδημα θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα 20 εκ. ευρώ.
Εκτός κι αν... πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες. Στην περίπτωση αυτή κάτι μπορεί να γίνει, ιδίως αν οι δυο εκλογικές περιφέρειες είναι τελικά η εξής μία, η Μεσσηνία.
Ή εκτός κι αν η αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα περί καθοριστικής συμβολής του περιουσιολογίου όταν αυτό ολοκληρωθεί σημαίνει πως το πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει αν δεν ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο. Κι επειδή το περιουσιολόγιο είναι κάτι σαν το Γεφύρι της Άρτας, που ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν... το συμπέρασμα είοναι πως το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα θα θεσπιστεί κάπου ανάμεσα στο μήνα χωρίς Σάββατο και σε εκείνον με τις 32 μέρες.
Πράγμα που γίνεται ακόμα πιο βολικό αν ληφθεί υπ' όψιν ότι, βάσει του Μνημονίου που ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, «τυχόν πλεονάσματα διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του Δημοσίου χρέους» και, κατά συνέπεια, για την υλοποίηση του μέτρου, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας. η οποί, ναι μεν δεν αμφισβητεί επισήμως το πλεόνασμα του Στουρνάρα, αμφισβητεί όμως με κάθε επισημότητα τον προϋπολογισμό του 2014 και απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων.   Τι συμβαίνει λοιπόν;
Εκδοχή πρώτη: Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί εαυτόν ως νέο Ιησού Χριστό, με το Βρούτση σε ρόλο Αποστόλου Πέτρου, και πιστεύει - ω ναι, αλήθεια σας λέμε - πως με έξι ψωμιά και τέσσερα ψάρια θα ταΐσει εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένων. Οποία αίρεσις! Πώς και δεν αντέδρασε, αυθωρεί και παραχρήμα η σεπτή ημών Ιερά Σύνοδος, πώς και δεν έριξε στους ιερόσυλους ανάθεμα, πώς και δεν τους έχει αφορήσει κιόλας; Ανάβυσσος  η ψυχή των δεσποτάδων!
Εκδοχή δεύτερη: Οι άνθρωποι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους νομίζοντας πως κοροϊδεύουν εμάς. Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.Μας έχουν φλομώσει με τόσο ψέμα τα τελευταία τρία χρόνια - μπροστά του ωχριούν τα ψέματα όλων μαζί των Πρωθυπουργών και Υπουργών από τη Μεταπολίτευση και μετά - που δεν αποκλείεται να έχουν πιστέψει και οι ίδιοι τα ψέματα που σερβίρουν σε εμάς.
Εκδοχή τρίτη: Όντας μονάχα δυο Γιάννηδες, υπολείπονται του μυαλού άλλων 43, για να αποκτήσουν ενός κοκόρου γνώση. Αντε να επιστρατεύσουν και το Μιχελάκη και να γίνουν τρεις. Πάλι θα λείπουνε 42 Γιάννηδες για την επίτευξη της πολυπόθητης ενός κοκόρου γνώσης
 Ακροτελεύτια εκδοχή: Μη ζοριζόμαστε παιδιά. Τα 20 εκ. θα τα πάρουν η καημένη η μανούλα και η καημένη η πεθερούλα του Στουρνάρα, που τα βγάζουν πέρα αγόγγυστα με 500 ευρώ το μήνα. Άντε να μείνει και κάτι τις για την καημένη τη μανούλα και την καημένη ττην πεθερούλα του Βρούτση. Αλλά ως εκεί.
Επίλογος: Αυτοί είναι αυτοί που είναι. Εμείς, πότε θα σοβαρευτούμε να τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει;

Γιάννης Χρυσοβέργης

Υ.Γ. Μπορεί να είμαι σε χειρότερη μοίρα από αυτούς καθ' όσον εμένα μου λείπουνε 44 Γιάννηδες, αλλά τί να γίνει; Έτσι είναι η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: