Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Για 18η συνεχόμενη χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει στην Ελλάδα την εκστρατεία καθαρισμού ακτών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». 
Μια εκστρατεία στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν πολλές χιλιάδες εθελοντών, με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις συνέπειες της ρύπανσης των ακτών.
Ο κεντρικός καθαρισμός στην Αττική θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου στις 10 π.μ. στις παραλίες  Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.
Κι επειδή Οικολογία, εκτός από πολιτικολογία, είναι πρωτίστως ΔΡΑΣΗ, όσοι πιστοί προσέλθετε.

 Κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000.000 και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν από πλαστικά και άλλα απορρίμματα που καταλήγουν στο περιβάλλον σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/MAP) του 2006.
Σχεδόν όλα τα είδη θαλάσσιας χελώνας καταναλώνουν πλαστικές σακούλες που πανευτυχείς εκδρομείς αφήνουν στις παραλίες ή πετούν από τα σκάφη αναψυχής τους, νομίζοντας πως πρόκειται για μέδουσες. 
Χιλιάδες τόνοι από πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτιά μπύρας και αναψυκτικών, κονσερβοκούτια και άλλα συναφή «ξεχνιούνται» στις μεσογειακές παραλίες από τα 150 εκατομμύρια των τουριστών που τις επισκέπτονται ετησίως.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν μπάζα και κάθε λογής άλλα απορρίμματα  που εγκαταλείπονται στις ακτές από ανευθυνότητα, ή τεμπελιά.
 Το 80% από αυτά τα απορρίμματα ταξιδεύει στην επιφάνεια των θαλασσών για να καταλήξει, κάποια στιγμή, σε κάποια ακτή. Τα υπόλοιπα βυθίζονται και μένουν στο βυθό της θάλασας.
Η εκστρατεία, που ξεκίνησε στις 1 Μαΐου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 10 Ιουνίου, έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1995. 
Από την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Clean up the Med που συντονίζει η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση  LEGGAMBIENTE.
Χρονιά καμπής της εκστρατείας ήταν το 2006. Για πρώτη φορά οι εθελοντές που συμμετείχαν στους καθαρισμούς παραλιών (σχολεία, Δήμοι, τοπικοί σύλλογοι, άτυπες πρωτοβουλίεες πολιτών) ξέπέρασαν τους 10.000 (10.938). Έκτοτε στην ετήσια εκστρατεία καθαρισμού ακτών συμμετέχουν από 13.000 έως 21000 εθελοντές (2011).
Επίσης από το 2006 άρχισε η συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων που συλλέγονται στις παραλίες. Τα στοιχεία που συλλέγονται τα επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί επιστημονικά το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η αξία της ετήσιας αυτής εκστρατείας έγκειται στο ότι θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του. Τους επισκέπτες των ακτών, στους οποίους διανέμεται ενημερωτικό υλικό κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, προ των ατομικών τους ευθυνών. Τους Δήμους προ της ευθύνης τους να μεριμνούν για την ύπαρξη κάδων συλλογής των απορριμμάτων και τακτικής αποκομιδής τους, πέρα από την υποχρέωσή τυος να φροντίζουν ώστε οι παραλίες να μη μετατρέπονται σε παράνομες χωματερές.
Γι αυτό όσοι πιστοί προσέλθετε αύριο στις 10.00 π.μ. στη 2η στάση  Αγίου Κοσμά του τραμ.

Γιάννης Χρυσοβέργης 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: