Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Codex alimentarius

Το είχα πληροφορηθεί εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων και τροφίμων κατοχύρωναν πατέντες που τους εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν μόνο αυτές συγκεκριμένα είδη φυτών με εμπορικό ενδιαφέρον. Οι αγρότες της Κεντρικής Αμερικής ήταν από τα πρώτα θύματα αυτής της πρακτικής, καθότι έχαναν τη δυνατότητα να σπείρουν και να καλλιεργήσουν για το βιοπορισμό τους φυτά που είχαν μάθει να τα καλλιεργούν από γενιά σε γενιά.
Τώρα όμως οι πρακτικές της πατέντας εξαπλώθηκαν από τους εξωτικούς τόπους της Κεντρικής Αμερικής σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στην ελλαδίτσα μας.
Παρακάτω αναρτώ ένα email που έλαβα γι'αυτό το θέμα, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης

 
Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις... το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα.
Απαγορεύεται η φύτευση ,εξαιτίας του ότι η "ράτσα" της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο "Codex Alimentarius",βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή "τέτοιου τύπου" με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο , ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες,γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί.!
Για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Σαμποτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια!Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!
Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!



2 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το codex alimentarius. Κάποια έχουν βάση, κάποια άλλα ανήκουν στη σφαίρα της συνομωσιολογίας.
O codex alimentarius είναι ένα πακέτο κανόνων που επέβαλε μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις, σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων, τη χρήση προϊόντων βιοτεχνολογίας και τις προδιαγραφές που πρέπει να διέπουν τη μεταφορά τροφίμων ο FAO (Food and Agriculture Organzation) ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Έχει ασκηθεί έντονη και εύλογη κριτική ως προς το ότι τα επιτρεπόμενα ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόων, τα περισσότερα από τα οποία διευκολύνουν τις καρκινογενέσεις, είναι υπερβολικά υψηλά.
Έχει επίσης ασκηθεί έντονη και εύλογη κριτική για τη μη επαρκή υποχρέωση σήμανσης των προϊόντων βιοτεχνολογίας.
Αυτά σε ό,τι αφορά τον codex alimentarius. Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πατεντοποίηση υβριδίων από πολυεθνικές της αγροτοβιομηχανικής παραγωγής, οι οποίες, πράγματι, οδηγούν σε παραλογισμούς σαν αυτό που αναφέρεις Γιώργο, να μην επιτρέπεται σε καλλιεργητές να καλλιεργήσουν προϊόντα που καλλιεργούσαν για αιώνες.
Πράγματι, απέναντι σε αυτή την ακραία επιθετική εμπορική πολιτική που οδηγεί στη δουπαρικοποίηση των αγροτών η μόνη εφικτή και, εν δυνάμει, αποτελεσματική αντίδραση,είναι το μποϊκοτάζ προϊόντων που καλύπτονται από τέτοιες πατέντες.
Όμως όλη αυτή η ιστορία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ CODEX ALIMENTARIUS

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...

Λάθος λοιπόν ο τίτλος της ανάρτησης, ισχύει όμως η επισήμανση για την πατεντοποίηση υβριδίων. Ας το έχουμε επομένως υπόψη, καθώς η απειλή μιας διατροφικής κρίσης στη χώρα μας δεν είναι καθόλου μακρινή.

Γιώργος