Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Η ώρα της αλήθειας για την κεντροαριστερά: 8 προτάσεις + 3 αρχές από το Δίκτυο Π80

Αναρτώ ένα ενδιαφέρον κείμενο από την ιστοσελίδα Π80. Θέλω όμως να παρατηρήσω ότι το κείμενο αυτό δεν παίρνει υπ' όψιν του τρία πράγματα.
 Το πρώτο είναι ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα ποτέ της δεν ταυτίστηκε με την ελληνική Κεντροαριστερά. Υπήρξε μειοψηφικό υποσύνολό της. 
Το δεύτερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, εδώ και τρία χρόνια, έχει εκουσίως αποχωρήσει τόσο από τη σοσιαλδημοκρατία όσο και από την Κεντροαριστερά. 
Το τρίτο είναι ότι στην ελληνική Κεντροαριστερά έχει εισβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και με το εκλογικό του βάρος της προσδίδει και το ιδεολογικό του στίγμα (αυτό του remake ενός ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, με άφθονη πατριωτική και δημοκρατική σάλτσα). 
Άρα...

Γιάννης Χρυσοβέργης 

 Η υπόθεση της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης καρκινοβατεί. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αδρανούν, οι διάφορες ομάδες παράγουν μια ενδιαφέρουσα αλλά ατελέσφορη πανσπερμία απόψεων στο facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικης δικτύωσης, ενώ τελευταία εκδηλώνεται και ο εγωιστικός ανταγωνισμός διαφόρων επωνύμων παραγόντων για την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις.  Όλα αυτά, είναι δυστυχώς πολύ κατώτερα των περιστάσεων.

Το Δίκτυο Π80 υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη, δημιουργική ανασύνθεση  της κεντροαριστεράς στη χώρα μας. Στην ιστορία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, από τους Γάλλους σοσιαλιστές στο Συνέδριο του Επινέ το 1971 μέχρι τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες στο Μπάντ-Γκόντεσμπεργκ  το 1959. Η κεντροαριστερά στη χώρα μας μπορεί να προκαλέσει το δικό της ιστορικό big-bang και να δημιουργήσει μια νέα πολιτική κίνηση που θα συσπειρώσει τον ευρύ χώρο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η νέα αυτή κίνηση, προφανώς δεν αρκεί να είναι το φτωχό άθροισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αντίθετα πρέπει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προσελκύοντας επίσης δυνάμεις και προσωπικότητες που είναι ανένταχτες ή συγκροτημένες σε διάφορους μικρότερους σχηματισμούς (κινήσεις, ομάδες, ομίλους, δίκτυα) ή ακόμη και προς το παρόν ενταγμένες σε άλλους κομματικούς φορείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, φιλελεύθερες κινήσεις κ.ά.

Επειδή οι καιροί δεν περιμένουν, διατυπώνουμε 8 προτάσεις για άμεση εφαρμογή:

1.     Τα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, να λάβουν αμέσως δεσμευτικές αποφάσεις για την υποστήριξη του εγχειρήματος της νέας κεντροαριστεράς και την συμμετοχή τους στην σχετική διαδικασία. Με ανάλογο τρόπο πρέπει να δεσμευτούν δημόσια και όσοι μικρότεροι σχηματισμοί (κινήσεις, ομάδες, όμιλοι, δίκτυα) ή ανένταχτες προσωπικότητες επιθυμούν.

2.     Τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που αναφέρονται στο χώρο  του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού και οι ηγεσίες τους, να συμβάλουν με ειλικρίνεια και πολιτική ανιδιοτέλεια στη διαδικασία ανασύνθεσης του ιδεολογικοπολιτικού μας χώρου, με αποκλειστικό γνώμονα την επιτυχία του εγχειρήματος, χωρίς να προεξοφλούν ηγετικές θέσεις, προνομιακά δικαιώματα και  ασυλία κριτικής.

3.     Να δημιουργηθεί Επιτροπή Πρωτοβουλίας με ευρύτατη και διαρκώς συμπληρούμενη σύνθεση, στην οποία να μετέχουν ισότιμα τα κόμματα, οι σχηματισμοί, ακόμη και οι ανένταχτες προσωπικότητες που επιθυμούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα, με στόχο την διοργάνωση της μεγάλης και ανοικτής Ιδρυτικής Συνέλευσης της νέας κεντροαριστεράς, την άνοιξη του 2013. Η νέα κεντροαριστερά θα πρέπει το συντομότερο να συμμετάσχει δυναμικά στις πολιτικές εξελίξεις και στις εκλογές του Ιουνίου 2014 (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές).

4.     Να χτίσουμε τη νέα κεντροαριστερά από μηδενική βάση. Να απορρίψουμε κάθε είδους προνόμια, τιμάρια, βαρωνίες, κληρονομικά δικαιώματα ή γονικές παροχές. Καθένας να συμμετέχει στην προσπάθεια ίσος προς ίσους, με μόνη τη δύναμη που του δίνει η γνώμη και η ψήφος του. Όλοι εκλέγονται παντού για συγκεκριμένη θητεία, μετά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν το αξίωμά τους για να υπηρετήσουν, αν θέλουν, από άλλη θέση την παράταξη.

5.     Να επιδιώξουμε όσο το δυνατό πιο πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία της νέας κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε σε πολιτικές βεντέτες και εγωιστικούς ανταγωνισμούς να σπιλώσουν το εγχείρημά μας. Όποιος ενταχθεί στην προσπάθεια δικαιούται και ενθαρρύνεται να διεκδικήσει θέση στην ηγεσία, προσδίδοντας δυναμισμό και ουσία στην διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να δεσμεύεται ότι θα μείνει στην παράταξη, ακόμη και αν ηττηθεί. Η νέα κεντροαριστερά δεν θα είναι πρωτοβουλία ενός πολιτικού αστέρα, αλλά το συλλογικό αποτέλεσμα της συνάντησης χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

6.     Για την εξασφάλιση των απαραίτητων ευρύτερων συναινέσεων, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και η Ιδρυτική Συνέλευση να αποφασίζουν πάντοτε συλλογικά και κατά πλειοψηφία, με τον διαδοχικό αποκλεισμό κάθε πρότασης που μειοψηφεί μέχρι την τελική επικράτηση δύο μόνο προτάσεων που θα τίθενται σε ψηφοφορία κατ’ αντιπαράθεση.

7.     Η ανάδειξη των εκπροσώπων στην Ιδρυτική Συνέλευση να γίνει με την απλούστερη και αναλογικότερη δημοκρατική διαδικασία: Ορισμένος αριθμός  πολιτών (π.χ. ανά 30 ή 50, ανάλογα με τη συμμετοχή και το μέτρο εκπροσώπησης) που έχουν εγγραφεί διαδικτυακά και πιστοποιηθεί ως μέλη της νέας κεντροαριστεράς, θα διορίζουν εγγράφως έναν εκπρόσωπο στη Συνέλευση. Είναι αδιάφορο αν η ομάδα των μελών που διορίζει τον εκπρόσωπό της προέρχεται από κόμμα (π.χ. είναι μια τοπική οργάνωσή του), ή διαδικτυακή ομάδα, ή από συνδικάτο ή αποτελεί μια απλή συνάντηση πολιτών που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

8.     Ο διάλογος για τη νέα κεντροαριστερά να αναπτυχθεί μέσα από μια μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, αλλά και με ζωντανές συναντήσεις, όπου η συζήτηση θα είναι ορατή, ανοικτή, απεριόριστη και δημοκρατική.

Πέρα από αυτά, το Δίκτυο Π80 υποστηρίζει τρεις αρχές που, κατά τη γνώμη μας, δίνουν νόημα και ουσία στο εγχείρημα της νέας κεντροαριστεράς:

1.     Η χώρα μας χρειάζεται την νέα κεντροαριστερά για να καλύψει το πολιτικό κενό μιας υπεύθυνης προοδευτικής αντιπολίτευσης στις άδικες οριζόντιες περικοπές που όσο αναποτελεσματικές είναι, άλλο τόσο διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Με όπλο τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να εξυγιανθούν τα οικονομικά του κράτους, να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να οικοδομηθεί ανταγωνιστική και βιώσιμη κοινωνική προστασία. Δυστυχώς σήμερα, ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εξαντλείται στη συζήτηση για τα μέτρα που για άλλη μια φορά επιβάλει αφενός το απειλητικό φάσμα της χρεωκοπίας και αφετέρου η διαχρονική ανικανότητα της σημερινής και των προηγουμένων κυβερνήσεων να επιλύσουν το πρόβλημα στο ρίζα του. Από την άλλη πλευρά, πολλές ομάδες που υιοθετούν μεταρρυθμιστική λογική, αποπνέουν τιμωρητική νοοτροπία για τους πολίτες και αγνοούν την παράμετρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής  που οφείλει να διέπει κάθε πολιτική πρόταση της προοδευτικής παράταξης, όχι για να νοθεύσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά για να τις μετατρέψει από έξωθεν επιβαλλόμενο καταναγκασμό (όπως ατυχώς εμφανίζονται σήμερα), σε παλλαϊκό αίτημα και πολιτικό στόχο.

2.     Γι’ αυτό άλλωστε η νέα κεντροαριστερά πρέπει να έχει σαφή πολιτική και ιδεολογική αναφορά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δεν συμφωνούμε στη συστέγαση με τους νεοφιλελεύθερους μεταρρυθμιστές, γιατί τότε η κίνησή μας θα έχανε την ιδεολογική βάση της και την πολιτική ταυτότητά της. Η κρίση βεβαίως επιβάλλει δύσκολες επιλογές και συνεργασίες, ωστόσο οι μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές οικογένειες της Ευρώπης και της Ελλάδας δεν έχουν απωλέσει τη σημασία τους. Ευχόμαστε και ελπίζουμε αντίστοιχες κινήσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού να γίνουν και στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, θέλουμε όμως η νέα κεντροαριστερά να έχει στις αποσκευές της το κεκτημένο και την προοπτική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

3.     Ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι το πολιτικό σύστημα. Το πελατειακό πολιτικό σύστημα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την κατάντια της χώρας (και μαζί εμείς που τους ψηφίζουμε – για να μην αγνοούμε τις δικές μας ευθύνες). Πολιτικοί του λάϊφ-στάϊλ, κόμματα της επικοινωνίας, παιδιά του κομματικού σωλήνα, τέκνα των συμφερόντων, εξαρτημένοι από την εξουσία, σκλάβοι της παραπολιτικής, επαγγελματίες σωτήρες του λαού, όλοι αυτοί είναι το παλαιό καθεστώς που ήλθε η ώρα να ανατραπεί. Η νέα κεντροαριστερά ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει την ανάδυση ενός δημιουργικού και τίμιου πολιτικού συστήματος, ότι θα υπάρξει ως παράταξη αρχών και μακρών οριζόντων, όπου ο πολίτης έχει ρόλο, όπου κρίνονται οι απόψεις κι όχι οι προθέσεις, όπου κυριαρχεί η πολιτική κι όχι η επικοινωνία, όπου  επιτρέπονται οι συγκρούσεις και επιδιώκονται οι συνθέσεις, όπου η εξουσία είναι ευθύνη κι όχι λάφυρο. Για τον λόγο αυτό, στη νέα κεντροαριστερά δεν έχουν θέση όσοι ταυτίστηκαν με την χρεωκοπία της μεταπολίτευσης. Όσοι πρωταγωνίστησαν ή κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια, ας σεβαστούν τις ανάγκες της εποχής και ας αφήσουν τις νέες δυνάμεις να εκφραστούν.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη νέα κεντροαριστερά ως πλειοψηφική κινητήρια δύναμη για να ξεπεράσουμε τη χρεωκοπία της μεταπολίτευσης και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας από την αρχή. Το Δίκτυο Π80 επιδιώκει να συμβάλει με τις μικρές του δυνάμεις σε αυτό το δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα. Στο προσεχές διάστημα θα  προσπαθήσουμε να οργανώσουμε δράσεις, να καταγράψουμε προτάσεις αλλά και να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην πραγμάτωση του στόχου για μια νέα, σύγχρονη, προοδευτική κεντροαριστερά. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι.

Δίκτυο Π80

Δεν υπάρχουν σχόλια: