Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

Σε μια  συνέντευξη τύπου, που εξελίχθηκε σε μια σειρά κρίσεων  ακροδεξιού παραληρήματος, ο Αντώνης Σαμαράς έφθασε να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξεπούλησε τη Μακεδονία στα Σκόπια»*.
Και υπήρξε εξαιρετικά αποκαλυπτικός ως προς το τι εννοεί όταν μιλά για «προσέλκυση επενδύσεων». 

Αν τα όσα ειπώθηκαν στη διακαναλική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά είχαν ειπωθεί από τον ηγέτη ενός κόμματος που αγωνίζονταν να εισέλθει στη Βουλή, σίγουρα δε θα είχαμε ασχοληθεί μαζί του. Ειπώθηκαν όμως από έναν άνθρωπο που έχει 50% πιθανότητες σε λίγες ημέρες να είναι ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός και γι αυτό δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα.
Το ότι ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ασαφής  ως προς το τι θα επαναδιαπραγματευτεί από τη δανειακή σύμβαση είναι κατανοητό. Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως νωπές είναι στη μνήμη των ψηφοφόρων και οι μνήμες από τις ακραία αντιμνημονιακές του κορώνες.
Υπήρξε όμως σαφέστατος ως προς το πώς εννοεί την προσέλκυση επενδύσεων. Υποσχέθηκε αμνηστία στις καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, έκανε αυτοκριτική για τη συναίνεση του κόμματός του στη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, και επικαλέστηκε την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων για να υπαινιχθεί περαιτέρω μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων.
Πρόκειται ομολογουμένως για ιδιάζουσα άποψη περί φορολογικής δικαιοσύνης, ακόμα δε περισσότερο περί σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Κράτους Δικαίου.
Ανεξαρτήτως του περιεχομένου των ερωτήσεων που του έθεταν οι δημοσιογράφοι, τα τρία τέταρτα της κάθε απάντησής του αφορούσαν στην «ανακατάληψη των πόλεων από τους λαθρομετανάστες» και «στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν την Ελλάδα εκτός ΕΕ».
Αλλά και στο θέμα της μετανάστευσης αδιάβαστος ήταν. Αποδείχθηκε ανίκανος να ξεχωρίσει το «παραεμπόριο», το οποίο είναι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, που δεν πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με μετανάστες υπαλλήλους, με την εξώθηση στην πορνεία ανηλίκων  και το δουλεμπόριο. Τα οποία σχετίζονται με τη μετανάστευση και είναι εγκλήματα,  όχι όμως με το παραεμπόριο που είναι σοβαρό φορολογικό αδίκημα.
Επικίνδυνες είναι επίσης οι θέσεις που εξέφρασε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «πρώτα θα διαπραγματευτεί με τηνΤουρκία και μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο» και διότι «πούλησε το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς». 
Κι αν το δεύτερο προκαλεί σε κάποιους θυμηδία και στους πολλούς θλίψη, μιας και το Μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα  υπέρ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ιδίως μετά από τη χρεοκοπία της Ελλάδας - ενδεικτικά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «Μακεδονία» όταν αναφέρονται στο ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας προτιμώντας την έκφραση «Βόρεια Ελλάδα» - το πρώτο θέμα είναι πολύ σοβαρό, μιας και εμπεριέχει τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία. 
Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο λαός δεν έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στις πολιτικές ηγεσίες, που αισθάνεται ταπεινωμένος και που οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καύσιμα για να κινηθούν.
Αν λοιπόν οι κίνδυνοι από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το γεγονός ότι έχει μικρές μόνο πιθανότητες επιτυχίας, λόγω του ότι το εν λόγω κόμμα σε έξι μόνο μήνες καλείται από περιθωριακή πολιτική δύναμη να συμπεριφερθεί ως κυβέρνηση, οι κίνδυνοι από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προέρχονται από το ενδεχόμενο εφαρμογής του.
 
Γιάννης Χρυσοβέργης
* Η ακριβής αναφορά στο «ξεπούλημα της Μακεδονίας» ήταν η ακόλουθη: «ο ΣΥΡΙΖΑ δενέστελνε τη νεολαία του στα Σκόπια να διαδηλώνει κατά της Ελλάδας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: