Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ: ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της «κρισιμότερης», όπως κάποιοι τη χαρακτηρίζουν, Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι θεσμικοί της εκπρόσωποι προετοιμάζουν το έδαφος  για «απουσία θεαματικών αποτελεσμάτων».
Το πιο φιλόδοξο πολιτικό πείραμα - μαζί με την ίδρυση της ΕΣΣΔ - από την εποχή της αμερικανικής επανάστασης ψυχοραγεί. Οι διαδοχικές σύνοδοι χωρίς αποτέλεσμα είναι απλώς κεφάλαια ενός χρονικού προαναγγελθέντος θανάτου.
Όσο για το συμβολικό της ελληνικής παρουσίας, που ήδη είναι αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης, δεν έχει καμιά πολύτως σημασία. 

Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θεωρούσε υποχρέωσή της να δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «ευρωομόλογα δεν πρόκειται να υπάρξουν όσο αυτή θα είναι εν ζωή».
Μια μόλις εβδομάδα πριν, είχε αξιώσει η διάρκεια της συνάντησής της στη Ρώμη με το Γάλλο Πρόεδρο, τον Ιταλό και τον Ισπανό ομόλογό της να τελειώσει λίγες ώρες νωρίτερα, «για να μη χάσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας».
Στην ίδια εκείνη συνάντηση είχε απορρίψει χωρίς συζήτηση τις εκκλήσεις τόσο του σοσιαλιστή Γάλλου Προέδρου, όσο και των απελπισμένων ομογάλακτών της Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι, τόσο για γενναίες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της ανάπτυξης, όσο και για αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, που σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της άτυπης συνάντησης ήταν μια συμφωνία για «ενίσχυση της ανάπτυξης» με 120 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν τόσο για υποδομές σε διευρωπαϊκά δίκτυα όσο και, μέσω των λεγόμενων ομολόγων έργου, προκειμένου να αντλήσει φθηνό χρήμα ο ιδιωτικός τομέας για συγκεκριμένα έργα αναπτυξιακής φύσης.
Το ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια μικρή σημασία έχει. Αντιθέτως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κι ότι αυτά τα χρήματα πρόκειται να επενδυθούν στο σύνολο της ΕΕ, σε ορίζοντα τριετίας. Περίπου το 0,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ετησίως θα διατεθεί για ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή που, η εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο ψηφίστηκε νύχτα από τη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται σε μια τριετία να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη κατά 7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών ανεξάρτητων ινστιτούτων, του γερμανικού IMK, του γαλλικού OFCE και του αυστριακού WIFO 
Όμως, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι λανθασμένες, το γεγονός και μόνο ότι σε μια περίοδο που το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου μαστίζεται από μια χωρίς προηγούμενο ύφεση, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός Βορράς διανύει περίοδο μηδενικής ανάπτυξης, αρκεί για να καταδείξει το ανεπαρκές του περιβόητου «Συμφώνου Ανάπτυξης», τα θεμέλια του οποίου αναμένεται να τεθούν, εν χορδαίς και οργάνοις, στη Σύνοδο Κορυφής.
Είναι προφανές ότι, σε μια περίοδο που ακραίας οικονομικής κρίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται όπως ακριβώς για τριάντα χρόνια διαπραγματεύονταν τις κοινοτικές επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα: με τη στενομυαλιά και την κουτοπονηριά του Μαυρογυαλούρου.
Σε αυτό το απογοητευτικό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό η αντιπαράθεση για το αν η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ή όχοι σε θέση να διαπραγματευτεί - τι άραγε;- φαντάζει μάλλον κωμική.

Γιάννης Χρυσοβέργης

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Οργή

Όταν ο κεραυνός καίει το πολύφυλλο δέντρο
τον έφηβο βοσκό που τό’δε σαν ομπρέλα
μεσ’ στη νεροποντή, ή τη μεσόκοπη γυναίκα
που πάει ψωμί κι ελιές για γιόμα στον ξωμάχο,
φωνάζω προκαλώντας τον τυφλό εμπρηστή:
Υπάρχουν μεγιστάνες για να κάψεις
τόννοι χρυσάφι σε υπόγεια στεγανά
θωρακισμένα με γρανίτη
χορεύτριες άσεμνες πάνω απ’ τις στάχτες
έμμισθοι ναρκοθέτες και συσκοτιστές
στραγγαλιστές περιστεριών
νόμοι ενάντια στη φύση
και δολοφόνοι κατ’ επάγγελμα.
Δεν βλέπεις;
Έλα να σ’ οδηγήσω εγώ!


ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΗ ΠΑΠΑ
(ataktos)