Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πανίσχυροι λαθρέμποροι και εκδότες – ευεργέτες

Παραθέτω από το Capital.gr ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο του Θανάση Μαυρίδη. Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Εξυπακούεται πως το προσυπογράφω.

Γιάννης Χρυσοβέργης

 
Η χώρα είναι χωρισμένη σε βαρονίες και οι βαρόνοι κυβερνούν με απολυταρχικό τρόπο, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην Ευρώπη του μεσαίωνα. Οι λαθρέμποροι καυσίμων αντί να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής δειπνούν στα υπερσύχρονα σκάφη τους με την αφρόκρεμα του πολιτικού συστήματος. Οι χρεοκοπημένοι εκδότες απαιτούν από τους υπηκόους τους να τους χρηματοδοτούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η παρακμή έχει αφήσει παντού την σκόνη της και την έντονη μυρωδιά της σαπίλας...

Οι βαρόνοι είναι πανίσχυροι. Έχουν την δύναμη να περνούν τροπολογίες στην Βουλή. Να απολύουν τους ενοχλητικούς εισαγγελείς, να επιβάλλουν τον νόμο της σιωπής από άκρη σε άκρη της βαρονίας, να παραχαράζουν την ιστορία, να κακοποιούν την αλήθεια. Μπορούν να σας στείλουν στο σπίτι σας τις «Αρχές», να σας κλείσουν στην φυλακή, να σας καταδικάσουν σε κοινωνικό αποκλεισμό.

 
Τα τσιράκια τους βρίσκονται παντού και είναι πρόθυμα να εκτελέσουν και την πιο παράλογη διαταγή του αφεντικού τους, αρκεί να βρίσκονται κοντά στο μεγάλο τραπέζι των αρχόντων για να φάνε τα λιγοστά ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι τους.

Επί σειρά ετών ακούμε ότι το κράτος θα πατάξει την φοροκλοπή. Ότι θα πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ότι θα βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία της μαφίας του πετρελαίου. Κι αντί να κλονιστούν από την θέση τους οι λαθρέμποροι, κλονίζονται ολόκληρες κυβερνήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα αυτό έρχεται στην επικαιρότητα. Ήταν οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, όταν μία φήμη για παράξενες συναντήσεις εφοριακών και εμπόρων καυσίμων προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύστημα. Ωστόσο, οι έμποροι ήταν και εξακολουθούν να είναι ακλόνητοι. Εκεί, βράχοι. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά εκείνοι μένουν. Δεν ξέρουμε αν έχουν φτάσει και στο σημείο να διορίζουν κυβερνήσεις.

Η παραίτηση των δύο εισαγγελέων είχε δύο αφορμές. Η μία ήταν ο κ. Καπελέρης. Η άλλη ήταν τα δάνεια των κομμάτων. Δύο έρευνες - αγκάθια στην ραχοκοκαλιά του καθεστώτος της βαρονίας στη χώρα μας...

Και μέσα στον γενικό χαμό, επανέρχονται τα σενάρια στήριξης του «Τύπου». Δηλαδή, των εθνικών ευεργετών ή καλύτερα εκείνων που έγιναν ευεργέτες με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Την ώρα που τα άλλοτε πανίσχυρα μαγαζιά τους αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους, εμφανίζονται ακόμη και συνδικαλιστές πρόθυμοι να ρισκάρουν και να δανείσουν τα... «αφεντικά» με τα αποθεματικά των ταμείων τους. Καταπληκτική πρόταση. Είναι μία παραλλαγή της υπόθεσης των σύγχρονων εθνικών ευεργετών. Εκείνων που τους δοξάσαμε διότι «δώρισαν» στον ελληνικό λαό τα χρήματα που εκείνος τους δάνεισε νωρίτερα.

Αν κάτι αγνοούν είναι ότι ένα μικρό τσακ μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη σε ολόκληρη την πόλη. Κλεισμένοι στα ανάκτορά τους, οι βαρόνοι, δεν ακούν τον θόρυβο που προκαλεί το απελπισμένο βήμα των πεινασμένων...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: