Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Αναδημοσιεύω το άρθρο του Παύλου Αθανασόπουλου που δημοσιεύτηκε στην ομάδα του Facebook ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Το άρθρο θεωρώ ότι έχει να πει αρκετά πράγματα, αν και, εν μέρει μόνο συμφωνώ με το συμπέρασμά του και δεν μπορώ να αποφύγω  το σχόλιο ότι είναι υπερβολικά ευγενικό με το ΠΑΣΟΚ. Ίσως γιατί, τα όσα προτείνει ο συντάκτης, χωρίς το ΠΑΣΟΚ δε γίνονται, κι αυτό είναι μια αλήθεια.
 
Γιάννης Χρυσοβέργης
 
 
Τα διλήμματα μπροστά στα οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία γίνονται κάθε μέρα περισσότερο ευκρινή και η απάντηση σε αυτά αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το άρθρο του στην «Καθημερινή» περιέγραψε με εξαιρετική ακρίβεια  την πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε και επεσήμανε με έντονο τρόπο τους κινδύνους που απειλούν την χώρα.
Έδωσε δε το στίγμα της ανάγκης σοβαρής και στιβαρής διαχείρισης της κατάστασης για να αποφύγουμε το μοιραίο.
Ταυτόχρονα οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις διεθνείς χρηματαγορές δημιουργούν ένα κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας.
Η εκταμίευση της έκτης δόσης αναβλήθηκε.
Και όλο και περισσότερο γενικεύεται μια συζήτηση ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι πια  ξεπερασμένες και δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.
Γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα γενναίο κούρεμα έως και 50% του ελληνικού χρέους.
Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ανακουφίσει κάπως την χώρα, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί κινδύνους ανεξέλεγκτων γεγονότων και στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα πλήθος παρενεργειών.
Είναι φανερό ότι το προσεχές διάστημα η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά κρίσιμες, περίπλοκες και επικίνδυνες καταστάσεις που θα απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς.
Και είναι αναγκαίο να έχει μια στιβαρή και αποτελεσματική πολιτική διεύθυνση.
Αυτό δεν αποτελεί αιχμή κατά των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου που παρά τα λάθη τους προσπαθούν και παλεύουν όταν άλλοι αρκούνται στην εύκολη κριτική.
Όμως η κατάσταση απαιτεί ευρύτερη συνεννόηση, μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, ισχυρότερη αξιοποίηση ικανοτήτων.
Γι’ αυτό μια προσπάθεια όσο το δυνατόν ευρύτερης εθνικής συνεννόησης είναι επείγουσα.
Και πρέπει να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης και εθνικής σωτηρίας που να αποτελείται από ότι πιο ικανό υπάρχει από όλους τους πολιτικούς χώρους και που να έχει ευρύτατη πολιτική στήριξη.
Θέτω δε προς συζήτηση το ερώτημα αν μιας τέτοιας προσπάθειας ο πιο ικανός να ηγηθεί είναι ο Κώστας Σημίτης όπως συνέβη το 1974 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στην παρούσα  ιστορική συγκυρία είναι η προσωπικότητα  που έχει πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας και ισχυρή πολιτική βούληση να την  αντιμετωπίσει.
Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμη αυτή την ώρα η ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και η πάλη κατά του λαϊκισμού.
Ενίσχυση μεταρρυθμιστικών δυνάμεων  κεντροαριστερών, φιλελεύθερων, αριστερών οικολογικών.
Στα πλαίσια αυτά αποκτά εξαιρετική σημασία η ύπαρξη μιας σοβαρής αριστεράς στη χώρα.
Και τέτοια μπορεί να είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,
Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρχει στην επόμενη Βουλή μια ισχυρή ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: