Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΙ ΟΜΩΣ «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΙΚΗΣΕ»


Πριν εικοσιτέσσαρα συναπτά έτη, ο πατέρας του Πρωθυπουργού Ανδρέας Παπανδρέου, το βράδυ ενός καταστροφικού πρώτου γύρου για τους υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε τη δήλωση, που έμελλε να επαναλαμβάνει μονότονα, ο εκάστοτε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε αυτοδιοικητικές εκλογές που εύρισκαν το κόμμα αυτό στην κυβέρνηση: «Νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση» Στις αυτοδιοικητικές εκλογές των δυο περασμένων εβδομάδων, το ΠΑΣΟΚ ευδοκίμησε να δει, παρά τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, τα καλύτερα γι αυτό αποτελέσματα από το 1982. Αλλά, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες πολιτικής πόλωσης υπό τις οποίες διεξήχθησαν αυτές οι εκλογές, πρωτόγνωρος ήταν και ο αριθμός των τοπικών αρχόντων που εξελέγησαν χωρίς συγκεκριμένη κομματική στήριξη. Με την έννοια αυτή η Αυτοδιοίκηση κατήγαγε περηφανή νίκη επί των κομματικών μηχανισμών. Με όλες τις θετικές και τις σκοτεινές της πτυχές.

Η τοπική αυτοδιοίκηση νίκησε γιατί 166 σε σύνολο 325 Δημάρχων εξελέγησαν χωρίς καμιά απολύτως κομματική στήριξη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση νίκησε γιατί στους τέσσερις από τους πέντε μεγαλύτερους Δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Περιστέρι) εξελέγησαν άνθρωποι προερχόμενοι από τις τοπικές κοινωνίες.
Η τοπική αυτοδιοίκηση νίκησε γιατί, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, εξελέγησαν Δήμαρχοι οι οποίοι, ενώ επισήμως είχαν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκαν ανελέητο πόλεμο από τον κομματικό μηχανισμό του.
Η τοπική αυτοδιοίκηση νίκησε γιατί, τόσο στο Δήμο Πατρέων, όσο και σε αρκετούς μεσαίους Δήμους (Ελευσίνα, Ελλήνικό - Αργυρούπολη, κ.λ.π.) είδαμε να εκλέγονται Δήμαρχοι με κύριο εφόδιο την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπό τους οι τοπικές κοινωνίες και την υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων που αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 8% - 9% (ΣΥΝ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι Πράσινοι).
Όμως η νίκη αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης επί των κομματικών μηχανισμών έχει και τη σκοτεινή όψη της.
Σκοτεινή όψη της νίκης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η εκλογή σε περίοπτες θέσεις τηλεοπτικών αστέρων - νεοελληνιστί celebrities - οι οποίοι επαίρονται αναίσχυντα για την ασχετοσύνη τους σε θέματα πολιτικής και κοινωνίας.
Σκοτεινή όψη της νίκης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η ανάδυση των πιο ακραίων τοπικισμών. Σε αρκετές περιπτώσεις συγχωνεύσεων Δήμων, αλλά και σε περιφέρειες, η υπερψήφιση ή καταψήφιση υποψηφίων έγινε με βάση στενόμυαλα τοπικιστικά κριτήρια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου υπήρξε αντάρτικο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ επειδή ο υποψήφιος περιφεριάρχης ήταν Κεφαλλονίτης, και στη συνέχεια οι ψηφοφόροι αυτού του ψηφοδελτίου ψήφισαν τον υποψήφιο της ΝΔ, επειδή ήταν Κερκυραίος.
Σκοτεινή όψη της νίκης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι, τέλος, η εκλογή, με ποσοστά Σοβιετικής 'Ενωσης, αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων, όπως ο Κουράκης στο Ηράκλειο Κρήτης και ο Παχατουρίδης στο Περιστέρι.
Σε κάθε περίπτωση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, οι τοπικές κοινωνίες επέβαλαν τις απόψεις τους στα κόμματα. Τώρα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πάψουν να τους φταίνε για όλα τα κόμματα.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: