Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΤΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Την επιστολή που ακολουθεί απέστειλε ο πατέρας μου στον καθηγητή κ. Τούντα, με αφορμή έναν από τους συνήθεις φιλιππικούς του κατά του καπνίσματος, από τις στήλες της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Ο κ. καθηγητής απαξίωσε να απαντήσει, έστω και με προσωπική επικοινωνία.
Κατόπιν τούτου τη δημοσιεύω σε αυτό το ιστολόγιο προσυπογράφοντάς την.

Γιάννης Χρυσοβέργης


Από: Άγγελο Χρυσοβέργη
Χημικό Μηχανικό
Πάρνηθος 34
15123 Μαρούσι
Τηλ. 210 6812278
e-mail: anchryss@otenet.gr

Προς:Καθηγητή Γιάννη Τούντα
e-mail: chsr@med.uoa.gr



Παρατηρήσεις στο άρθρο σας στην « ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» -23/10/2010
με τίτλο «Επώνυμοι καπνιστές και ανώνυμα θύματα»

Αξιότιμε κ. καθηγητά,

δηλώνω μη επώνυμος και παίρνω το θάρρος να κάνω μερικές παρατηρήσεις για το πιο πάνω άρθρο σας.

1- Θα αναφερθώ πρώτα στο τελικό επιχείρημά σας που λέει: «Το δε επιχείρημα της λειτουργίας χώρων που να επιτρέπεται το κάπνισμα και χώρων που να απαγορεύεται και ο καθένας να είναι ελεύθερος να επιλέξει, παραγνωρίζει το γεγονός ότι στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι υφίστανται το παθητικό κάπνισμα σε πολύωρη καθημερινή βάση, παρουσιάζοντας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά μας, σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της έκθεσης αυτής. Σ’ αυτούς τους εργαζόμενους τι λένε όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι της «ελεύθερης» επιλογής; Επιλέξτε την αρρώστια και διατηρήστε τη δουλειά σας ή επιλέξτε την υγεία σας και ενταχθείτε στο ταμείο ανεργίας;»
Όπως γνωρίζετε υπάρχουν χιλιάδες βιομηχανικοί χώροι όπου η ατμόσφαιρα εργασίας επιβαρύνεται από ουσίες πολύ πιο τοξικές από τον καπνό (ενδεικτικά αναφέρω: Χυτήρια, χαλυβουργίες, χημικές βιομηχανίες κ.τ.λ.). Τι γίνεται με τους εργαζόμενους σ’ αυτές; Με τη λογική σας θα έπρεπε αυτές οι βιομηχανίες να κλείσουν, όμως κανείς δεν διανοήθηκε να το υποστηρίξει αυτό.
Όπως θα ξέρετε όλες οι επικίνδυνες τοξικές ουσίες έχουν κατηγοριοποιηθεί και για κάθε μια από αυτές έχουν καθοριστεί ανώτατα όρια συγκέντρωσης σε συνάρτηση με τον χρόνο έκθεσης σ’ αυτές.
Έτσι για τις διάφορες βιομηχανίες έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπτά όρια τοξικών ουσιών και έχουν θεσπιστεί κανονισμοί για τα μέσα που απαιτούνται για την επίτευξή τους. Και υπάρχουν οι κρατικοί οργανισμοί που ελέγχουν την τήρηση των κανονισμών.
Θα μπορούσε, λοιπόν, να οριστούν και για τον καπνό τέτοια όρια και
να θεσπιστούν κανονισμοί (κατάλληλοι εξαερισμοί) ώστε αυτά να τηρούνται. Και αρμόδια όργανα εφοδιασμένα με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης να ελέγχουν την τήρηση των κανονισμών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις.
Έτσι θα επιτυγχάνονταν η προστασία της υγείας και των εργαζομένων και των θαμώνων. Εκτός αν μου πείτε ότι ο καπνός είναι τόσο τοξικός ώστε δεν μπορούν να υπάρχουν ανώτατα επιτρεπτά όρια!!
Σημειώνω ότι σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει προσλάβει τρομερές διαστάσεις και είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα για το σύνολο του πληθυσμού. Από τους κύριους ρυπαντές της ατμόσφαιρας είναι τα αυτοκίνητα, οι βιομηχανίες και οι οικιακές δραστηριότητες (θέρμανση) αλλά κανείς δεν διανοήθηκε την κατάργησή τους. Και η προσπάθεια επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεών τους.
2- Επομένως το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αλλά
ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν άλλη μια απαγορευτική πολιτική. Η
απόφαση γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος είναι καθαρά
πολιτική (Προσοχή! πολιτική, όχι κομματική). Και είναι φασιστική.
Γιατί ο φασισμός στηρίζεται στις απαγορεύσεις και στη δημιουργία
φανταστικών κινδύνων δημιουργώντας υστερίες στους πολίτες, ώστε
να τους χειραγωγεί όπως αυτός θέλει.

Με εκτίμηση


Άγγελος Χρυσοβέργης.

Υ.Γ. 1 – Δεν αμφισβητώ ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία. Την
απαγορευτική πολιτική δεν μπορώ να υποφέρω.
Υ.Γ. 2 – Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαι καπνιστής. Όμως μετά από ένα καλό
γεύμα μ’ αρέσει να απολαύσω ένα πουράκι. Ένα καλό γεύμα όμως
συνήθως γίνεται σε ένα χώρο εστίασης.
Υ.Γ. 3 – Έχω δουλέψει πάνω από 30 χρόνια σε εργοστάσια με επικίνδυνη
ατμόσφαιρα και σε εποχές που τα μέτρα ασφαλείας ήταν
υποτυπώδη. Επίσης έχω μείνει άπειρες ώρες σε χώρους εστίασης σε
εποχές που ο εξαερισμός ήταν άγνωστη έννοια (ατμόσφαιρα
«ντουμάνι»), και έφτασα τα ογδόντα χωρίς να έχω σοβαρά
προβλήματα υγείας. Αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, εκτός από το ότι η
υστερία δεν δικαιολογείται. Σήμερα στους περισσότερους χώρους
εστίασης υπάρχει άριστος εξαερισμός, ώστε να μην υπάρχει
πρόβλημα καπνίσματος.
Υ.Γ.4 – Τελικώς αντί της απαγόρευσης, η επιβολή της υποχρέωσης για
κατάλληλο εξαερισμό θα ήταν αρκετή.
Υ.Γ.5 – Έχω μια ελπίδα! Οι Έλληνες θα καταφέρουν για άλλη μια φορά να
καταστήσουν ανενεργό ένα ηλίθιο νόμο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!!!
Προσυπογράφω την απάντηση του κ. Άγγελου και με τα δύο χέρια!
Έχω διατυπώσει παρόμοιες απόψεις και επικροτώ κυρίως τους χαρακτηρισμούς "φασιστική" και "ηλίθια"!
Κ.Λ.

Άτακτος Λόγος είπε...

Μεταφέρω ένα σχόλιο του καλού συναδέλφου Κώστα Τσουπαρόπουλου στο facebook:
«Φίλε μου Γιάννη το δικαίωμα της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο.. Κι αν στη βιομηχανία οι κίνδυνοι είναι λίγο πολύ αναπόφευκτοι, στους χώρους διασκέδασης προκαλούνται από την εγωιστική απαίτηση εξαρτημένων από τον καπνό ατόμων που θέλουν να επιβάλλουν το πάθος τους..»
Και παραθέτω την απάντησή μου:
«Κατ' αρχή Κώστα θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς το ότι το δικαίωμα της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο. Αδιαπραγμάτευτο όμως είναι και το δικαίωμα του καθενός να διασκεδάζει απολαμβάνοντας τις εξαρτήσεις του.
Τεχνικές λύσεις για να παντ...ρευτούν τα δυο υπάρχουν. Είναι φτηνές και 100% αποτελεσματικές.
Η μη επιλογή τέτοιων λύσεων απορρέει από μια ολοκληρωτική ιδεολογία σύμφωνα με την οποία ο πολίτης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το καλό του και επομένως κάποιοι άλλοι, υπεράνω αυτού, πρέπει να του το επιβάλουν.
Ας σοβαρευτούμε. Το κάπνισμα πριν από πάθος είναι απόλαυση. Όπως το κρασάκι, η ρακή κι ο καφές.
Απαιτώ λοιπόν την εφαρμογή των τεχνικών λύσεων που θα μου επιτρέπουν να απολαμβάνω τη ζωή μου όπως εγώ το θέλω χωρίς να βλάπτω την υγεία των διπλανών μου»

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Συνέχεια διαλόγου με τον Κ. Τσουπαρόπουλο στο facebook «Γιάννη, οι απολαύσεις στη ζωή είναι πολύτιμες, και σωστά λές ότι ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει τη ζωή του όπως θέλει.. Ομως ο καπνός όμως σε αντίθεση με το αλκοόλ επηρεάζει και τους γύρω..Εκεί υπάρχει ένα θέμα..Δες αυτό

http://www.kathime...rini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/11/2010_366319 »
Και η απάντησή μου:
«Κώστα το είδα. Αλλά το δημοσίευμα αυτό δεν απαντάει σε ένα άλλο μου ερώτημα. Οι έρευνες αυτές βασίζονται σε ένα απολύτως αυθαίρετο σημείο εκκίνησης. Θεωρούν ότι ο καρκίνος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο κάπνισμα και φορτώνουν κάθε θάνατο μη κανιστή από καρκίνο στο παθητικό κάπνισμα. Ε, όποιος έχει ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα σε οποιοδήποτε πεδιό, αντιολαμβάνεται ότι σε αυτές τις έρευνες υπάρχει ένα τερατώδες πρόβλημα επισημονικής μεθοδολογίας. γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα είναι μια από τις μυριάδες πιθανές αιτίες ανάπτυξης καρκίνου σε έναν οργανισμό.
Όχι ότι το παθητικό κάπνισμα δε μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Γι αυτό και επιμένω στο ζήτημα των σωστών εγκαταστάσεων εξαερισμού των χώρων διασκέδασης, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία κανενός άλλου πλην αυτών που καπνίζουν.
Και γι αυτό πιστεύω ότι πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα και όχι για ζήτημα υγείας.»

Γιάννης Χρυσοβέργης