Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΚΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ


Για πολλοστή φορά περίσσεψαν τα κροκοδίλεια δάκρυα στα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία για «το διεθνή διασυρμό της χώρας» με αφορμή την κατάληψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κι όπως πάντα ουδείς ασχολήθηκε με τα κραυγαλέα αυτονόητα που δεν υλοποιούνται και τα εξ ίσου κραυγαλέα αδιανόητα και ακατανόητα, που όμως θεωρούνται από όλους φυσιολογικά.

Αυτονόητο
είναι, κάθε εργαζόμενος να εισπράττει την προβλεπόμενη για την εργασία του αμοιβή, είτε αυτή ορίζεται από διμερή συμφωνία με τον εργοδότη του, είτε την έχει ορίσει μονομερώς ο εργοδότης, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη προβλεπόμενη από τη νομοθεσία αμοιβή. Εντούτοις εκατοντάδες εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού(ΥΠΠΟ) έχουν 22 μήνες να πληρωθούν.
Αυτονόητο
είναι, όταν ο εργοδότης χρωστάει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, αφ' ενός να τους τα καταβάλλει έντοκα, αφ' ετέρου, αν δεν το κάνει, να αναλάβουν οι εργαζόμενοι σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η επίσχεση εργασίας. Με την έννοια αυτή η σημερινή κατάληψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης συνιστά καθ' όλα νόμιμη επίσχεση εργασίας. Εντούτοις, το Υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους του, αλλά επιπροσθέτως θεωρεί σκόπιμο να απαιτήσει από την Αστυνομία να τους ξυλοφορτώσει αγρίως.
Αδιανόητο είναι όμως οι αρχαιολόγοι και το προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων να είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία συμβασιούχοι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες μονίμων διοικητικών υπαλλήλων, το εργασιακό αντικείμενο των οποίων ουδείς γνωρίζει.
Αδιανόητο είναι επίσης η μισθοδοσία όλων των προαναφερθέντων υπαλλήλων να μην εντάσσεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά να καταβάλλεται μέσω των ειδικών λογαριασμών του Υπουργείου (δηλαδή από τις κάσες με το μαύρο χρήμα η ύπαρξη και μόνο των οποίων είναι όνειδος για κάθε στοιχειωδώς δημοκρατική χώρα). Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι, από την εποχή της υπόθεσης - του σκανδάλου δηλαδή - Ζαχόπουλου, απλήρωτοι.
Ακατανόητο είναι ακόμα, για όποιον διαθέτει κοινό νου και γνωρίζει το ύψος των μισθών αυτών των συμβασιούχων υπαλλήλων, το πώς οι άνθρωποι αυτοί κατορθώνουν να εργάζονται απλήρωτοι και να επιβιώνουν επί 22 συναπτούς μήνες. Επ' αυτού υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτιολογίες.
Η πρώτη είναι ότι όλο αυτό το διάστημα τους τρέφουν οι γονείς τους με το όνειρο να γίνουν τα παιδιά τους δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό μάλλον ισχύει για όσους από τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ είναι κάτω των 35 ετών.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονται στην εργασία τους, χτυπάνε κάρτα και στη συνέχεια εξαφανίζονται για να κερδίσουν τα προς το ζήν.
Εφ' όσον συμβαίνει αυτό, που επίσης ισχύει για μεγάλο αριθμό συμβασιούχων, χωρίς κανείς να μπορεί να τους προσάψει τίποτα υπό αυτές τις συνθήκες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το αδιανόητο σε κάθε δημοκρατική χώρα, οι εν λόγω συμβασιούχοι να έχουν προσληφθεί όχι για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου, αλλά ως αργόμισθοι για την ικανοποίηση των πελατειακών αναγκών του εκάστοτε Υπουργού.
Πράγμα το οποίο δυστυχώς συμβαίνει ακόμα και για τους αρχαιολόγους μιας και, ενώ οι χώροι για ανασκαφές θα απαιτούσαν ίσως διπλάσιους από τους υπάρχοντες, η απουσία κονδυλίων για ανασκαφές και συντήρηση αρχαιολογικών χώρων τους καθιστά επί της ουσίας αργόμισθούς.
Υπό τις συνθήκες αυτές είναι αδιανόητο το αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση, μιας και το γνωρίζουν κι οι ίδιοι πολύ καλά, ότι τύποις μόνο καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Κράτους.
Αλλά όταν μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την επανάσταση του αυτονόητου ενεργεί ακατανόητα, τα αδιανόητα αποκτούν ηθική νομιμοποίηση.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Υ.Γ. Η φαινομενικά ακατανόητη εχθρότητα της κοινής γνώμης προς τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ πρέπει εν μέρει να αναζητηθεί στο ότι ο περιφερόμενος θίασος του ΠΑΜΕ έχει προβεί σε πρωτοφανή κατάχρηση της κατάληψης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

9 σχόλια:

Konstantinos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Konstantinos είπε...

(Το προηγούμενο είχε (περισσότερα;) ορθογραφικά)

Χωρίς να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες, μου δίνεται η εντύπωση οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι υπεράριθμοι σε βαθμό που διακινδυνεύει την βιωσιμότητα του κράτους. Παράλληλα πολλοί απο αυτούς δεν παράγει έργο. Ίσως θα πρέπει η κυβέρνηση να βρεί έναν νόμιμο τρόπο να μειώσει τους σημόσιους υπαλλήλους. Ίσως αν λειτουργούσε ένα μισθοδοσίας βασεί αξιολόγησης, με τα κατότατα επίπεδα της κλίμακας χαμηλότερα απο του επιδώματος ανεργείας, αυτο να προέτρεπε τους αργόμισθους σε αναζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ή στο ταμέιο ανεργίας (αφου δεν κάνουν που δεν κάνουν τίποτα τουλάχιστων αν δεν πιάνουν χώρο μπορεί αυτος ο χώρος να αξιοποιηθεί καλύτερα)

Konstantinos είπε...

Ο ορθογράφος μου σε αυτό τον υπολογιστή "κάνει απεργία". :-)

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχάς Γιάννη, οι συμβασιούχοι του υπ. πολ. μπορούν να πληρώνονται, αλλά με την επίδειξη της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει.
Επί πλέον, επίσχεση εργασίας κάνεις στο χώρο εργασίας σου και όχι στην Ακρόπολη!
Αλλά για να κάνεις επίσχεση εργασίας, θα πρέπει να είσαι νόμιμα εργαζόμενος...
Όχι "μαϊμουδένιος" κολλητός του Σαμαρά, του Βουλγαράκη ή δεν ξέρω ποιου άλλου...
Ας μην κοροϊδευόμαστε: Εδώ πρόκειται για ένα μόνιμο ρεσάλτο στη λεία του κράτους από κάθε λογής κομματικό ή όποιο άλλο στρατό και έπειτα ζητάμε από την πολιτεία να είναι νόμιμη!
Και όσον αφορά το... "ξύλο" με τα ΜΑΤ, είδαμε καλά ποιοι είναι επικεφαλής των "καταληψιών" και ποιοι έκαναν όλη τη σχετική βαβούρα με σπρωξιές και κλωτσιές για να έχουμε "μάχη": Πρώην μέλη της ΟΣΕ (δεν ξέρω πώς επονομάζονται την σήμερον εποχή) και άλλοι διάφοροι τουρίστες αριστεριστές. Ακόμα κι οι δημοσιογράφοι τους ξέρουν και κάνουν στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης ότι δεν τους βλέπουν, για να μη τους ρωτήσουν κατά λάθος, για το... πόσο καιρό είναι απλήρωτοι!
Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Προς Κωνσταντίνο:
Σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου καλοκαιριού οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι περί το 15% του ενεργού πληθυσμού, όσο περίπου και ο μέσος όροσ στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, το έμψυχο υλικό στο δημόσιο τομέα δεν είναι πλεονάζον, είναι όμως ανορθολογικά κατανεμημένο και, σε διάφορους τομείς, αντιπαραγωγικό.

Προς Κώστα (Κ. Λ.):
Λες ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν επίσχεση στο χώρο εργασίας τους και όχι στην Ακρόπολη. Και αν η ίδια η Ακρόπολη είναι ο χώρος εργασίας τους (αυτό νομίζω πως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση) τότε τί γίνεται; μπορούν ή δεν μπορούν;
Ενημερωτικά: νομίζω πως η παλιά ΟΣΕ έχει γίνει ένα μέρος ΣΕΚ (εκεί είναι και ο παλιός μας φίλος ο Πέτρος που έχει εξελιχθεί σε μια cult φιγούρα του χώρου), ένα μέρος ΔΕΑ (Νταβανέλος) και ένα μέρος "Κόκκινο" (διάσπαση της ΔΕΑ, εκεί βρίσκονται και κάποιοι παλιοί μου φοιτητές). Δεν ξέρω ποιοί απ'όλους ανακατεύτηκαν στην ιστορία, αλλά τιμή και δόξα στους αγωνιστές συντρόφους.

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο:
Επίσχεση εργασίας εν τέλει δεν σημαίνει κατάληψη του χώρου εργασίας, αλλά άρνηση εργασίας, εκ του λόγου ότι ο εργοδότης αρνείται να πληρώσει δεδουλευμένα στον εργαζόμενο.
Κατάληψη χώρου εργασίας ή άλλου χώρου, σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως παράνομη ενέργεια, καταχρηστικά ανεχόμενη στις μέρες μας κατά κόρον από την πολιτεία, η οποία αν έπρεπε να εφαρμόσει το νόμο, θα έπρεπε να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε: Να ανακαταλάβει το χώρο που έχει καταληφθεί και να εξώσει εκείσε τους παρανομούντες...
Αυτά...
Κ.Λ.

Άτακτος Λόγος είπε...

Προς Κ.Λ.

Κατ' αρχήν οι προσλήψεις των υπαλλήλων αυτών δεν έχουν κηρυχτεί παράνομες από κανένα δικαστήριο. Κατά συνέπεια, δε μπορείς να μιλάς για παράνομα εργαζόμενους.
Δεύτερον, και μόνο το γεγονός ότι, όπως αναφέρεις πληρώνονται με επίδειξη δικαστικής απόφασης ασφαλιστικών μέτρων αποδεικνύει ότι το Δημόσιο παρανομεί. Οπότε, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, η παράνομη ενέργεια της κατάληψης, αντλεί ηθική νομιμοποίηση από την παρανομία της Κυβέρνησης. Κι εκεί είναι το πρόβλημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες με ελάχιστη σημασία.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...

Κωστα έχεις μια τάση να δικαιολογείς την προκλητικά βίαιη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Η βια είναι μονοπώλειο του κράτους και οχι των αριστεριστών. Αλλά και εαν υποθέσουμε οτι αυτοί ευθύνονται για την ''βαβούρα''- όπως χαρακτηριστικά λες - μπράβο τους, γιατί είναι οι μόνοι που αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης.
χαραλαμπος

Ανώνυμος είπε...

Για την επίσχεση δεν απάντησε κανείς, τέλος πάντων...
Όσον αφορά τη "δικαιολόγηση" που λέει ο Χαράλαμπος:
Είμαι υπέρ της πολιτικής του μνημονίου, δυστυχώς, είμαι ολίγον έξω από το συρμό, όπου κάθε λαμόγιο, κάθε άσχετος και κάθε πικραμένος (φυσικά μιλώ για τους πολιτικούς και δεν εννοώ εμάς εδώ, που απλά γράφουμε τη γνώμη μας) βγαίνει και λέει παράλογα πράγματα υψώνοντας τη σημαία της αδιαλλαξίας.
Πρέπει να λαμβάνουμε υπ ΄όψη μας τους αριθμούς και τα γεγονότα και ύστερα να χαράσσουμε πολιτικές, δεξιά κι αριστερά.
Εγώ δεν έχω κανένα απολύτως συμφέρον να υποστηρίζω κάποιον ή κάποια πολιτική. Ό,τι λέω είναι αυτό που πιστεύω και ό,τι πιστεύω το υπερασπίζομαι, ακόμα κι αν εκφεύγει της μόδας...
Κ.Λ.