Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


Σε μια περιφέρεια που επί δεκαετίες υπήρξε η βιτρίνα ενός προτύπου οικονομικής ανάπτυξης βασισμένου στον φτηνιάρικο τουρισμό, την καταστροφή κάθε φυσικής ομορφιάς και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, και η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα τα αδιέξοδα που δημιούργησε το κυνήγι του «εύκολου χρήματος» και της εξαπάτησης των «κουτόφραγκων», στο Νότιο Αιγαίο, μια πρωτοβουλία πολιτών, με επικεφαλής το ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ, δίνει μια άνιση μάχη για αλλαγή πορείας. Για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και όχι τους «κολητούς» και για μια περιφερειακή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμό, βασισμένη στην ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Για τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ ο λόγος.

Η προσπάθεια συγκρότησης του σχήματος πέρασε από χίλια κύματα. Στα τέλη του καλοκαιριού όλα έδειχναν ότι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ (ΣΥΡΙΖΑ) θα συγκροτούσαν ένα κοινό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Νίκο Χρυσόγελο, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη για τις Κυκλάδες το Νίκο Συρμαλένιο (ΣΥΝ) και έναν εκπρόσωπο από τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες πολιτών στη Δωδεκάνησο. η συνεργασία ανακοινώθηκε επίσημα με κοινή συνέντευξη των Νίκου Χρυσόγελου και Νίκου Συρμαλένιου στη Σύρο, στα μέσα του Σεπτέμβρη. Μια εβδομάδα μετά ο ΣΥΝ υπαναχωρεί και αξιώνει και τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με το πρόσχημα ότι «στα Δωδεκάνησα δεν υφίστανται άξιες λόγου πρωτοβουλίες πολιτών». Κι όλα αυτά ταυτόχρονμα με μια σειρά κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων με προσωπικές επιθέσεις στο Νίκο Χρυσόγελο.
Για τους λόγους που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διάλυση της συνεργασίας με προσχήματα τραβηγμένα από τα μαλιά εικασίες μόνο πορούν να διατυπωθούν. Το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση ελήφθη στην Αθήνα και επιβλήθηκε στα τοπικά στελέχη για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το πλαίσιο της συνεργασίας δεν παρέπεμπε στο διαβόητο «δημοψήφισμα κατά του Μνημονίου» που τόσο αγαπάει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στο β'γύρο πρέπει να υπερψηφίσει τον «αντιμνημονιακό» Ψωμιάδη). Ο δεύτερος που λειτουργεί συνδυαστικά με τον πρώτο, είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε πως ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δεν θα κατόρθωνε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Και η αλήθεια είναι πως η λεγόμενη «ανανεωτική» και «ριζοσπαστική» αριστερά αυτή την τακτική εφάρμοσε όλες ανεξαιρέτως τις φορές που τέθηκε θέμα συνεργασίας της με τον οικολογικό χώρο.
Σε πείσμα των σταλινίσκων του ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ συγκρότησε ψηφοδέλτια. Με υποψήφιους αντιπεριφερειάρχεις Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου για τις Κυκλάδες και το Μιχάλη Κουμπιό για τα Δωδεκάνησα.
Η δύναμη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είναι οι άνθρωποι που τον συγκροτούν. Οι οποίοι εδώ και χρόνια - κάποιοι από αυτούς εδώ και δεκαετίες - αγωνίζονται για την προστασία των οικοσυστημάτων και του πολιτισμού του Αιγαίου. Έχουν αναδείξει τα αδιέξοδα της οικονομίας των ρουμλετάδων κι έχουν διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις για τη βιώσιμη ευημερία των νησιών του Αιγαίου πολύ πριν οι «κουτόφραγκοι» αγανακτήσουν με τις εξωφρενικές τιμές και την απαράδεκτα χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών και διαπιστώσουν πως «έχει κια λλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια»
Έχουν εργαστεί ακούραστα για την προστασία της βιοποικιλότητας των νησιών, την ανάδειξη των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης, έχουν συγκρουστεί με τις πελατειακές σχέσεις που καλλιεργούν τα κόμματα εξουσίας και με τις πολιτικές που θέλουν την περιφέρεια επαίτη της κεντρικής εξουσίας.
Το πρόγραμμα του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ βασίζεται στις εμπειρίες και τις πολύμορφες δράσεις όλων αυτών των ανθρώπων. Οι οποίοι, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα συνεχίσουν να είναι εκεί. Να αγωνίζονται κατά της λεηλασίας των φυσικών πόρων, της καταστροφής του περιβάλλοντος και των πελατεικών σχέσεων και να αντιπαραβάλλουν στη μιζέρια της πεπατημένης τις δικές τους φιλόδοξες προτάσεις. Γιατί όταν χρεοκοπούν οι λογικές του «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας» είναι η ώρα να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση, όπως λέει κι ο ποιητής.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Υ.Γ. Περισσότερα για τις δράσεις και το πρόγραμμα του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ βλ. στο

http://ecoanemos.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: