Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ

Το αναδημοσιεύω από το zoomnews.gr Και το προσυπογράφω.

Γιάννης Χρυσοβέργης

http://www.zoomnews.gr/?p=55094
Καταληψίες…

Δημ/ση 13 October 2010


Μπορεί κανείς να πει πολλά, χωρίς απαραιτήτως να έχει δίκιο: Οτι καλομαθημένοι δεκαεξάρηδες κάνουν επανάσταση χωρίς αιτία ή χαβαλέ κακής ποιότητας για να χάσουν μάθημα. Οτι ανεύθυνοι γονείς προκαλούν εξαγωγή οικογενειακής κρίσης στα προαύλια μεγαλώνοντας παιδιά χωρίς όρια και υπευθυνότητα. Οτι εξωσχολικοί μπερδεύονται με τους μαθητές και ακυρώνουν κάθε διαδικασία υγιούς ανυπακοής. Οτι η κατάληψη έχει νόημα όταν το αίτημα είναι πραγματικό, ουσιαστικό και συγκεκριμένο. Οτι όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια πληγή στο κοινωνικό σώμα.
Αυτό που, όμως, που είναι εκ προοιμίου άδικο είναι να μην αναγνωρίσει κανείς είναι ότι η γενιά του ΔΝΤ, τα παιδιά που μεγαλώνουν με την τρόικα στο σβέρκο τους και την επίγνωση ότι θα ζήσουν χειρότερες μέρες από εκείνες των γονιών τους, έχουν λόγους να είναι θυμωμένα. Αυτό που είναι παράλογο είναι να αναλύει κανείς την κατάσταση με βασικό εργαλείο τη διαπίστωση ότι το… ΠΑΜΕ υποκινεί τους καταληψίες και ότι η λύση βρίσκεται στην ποινικοποίηση των καταλήψεων.
Αν η κατάληψη των σχολείων είναι λάθος, η εμπλοκή των αστυνομικών αρχών που ζητούν τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις από τους καθηγητές είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος.
Και οι έφηβοι έχουν το ελαφρυντικό του αίματος που βράζει, της ορμής της ηλικίας τους, της διάθεσής τους να ξεσπάσουν. Η Πολιτεία όμως δεν έχει κανένα ελαφρυντικό αντιμετωπίζοντας με όρους καταστολής τα παιδιά που δεν βρίσκουν τον σωστό τρόπο για να πουν όχι, φτάνει πια, δεν μας αρέσει το αύριο που μας δίνετε. Αλλωστε, στην ηλικία τους το λάθος είναι πολλές φορές πιο φυσικό από το σωστό

2 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Εξ ίσου κακό όμως είναι ότι όλα όσα μπορεί να πει κανείς χωρίς να έχει απαραιτήτως δίκιο, ισχύουν, άλλο σε μικρότερο και άλλο σε μεγαλύτερο βαθμό.
Χωρίς αυτό να επιτρέπει να αποδίδονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις στο... ΠΑΜΕ (έλεος πια!), πολύ δε περισσότερο να στήνεται βιοτεχνία - ναι, βιοτεχνία - εισαγγελικών παρεμβάσεων.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα κι'εγώ την ιστορία των καταλήψεων τις τελευταίες μέρες και αυτό που με ενόχλησε ήταν η στάση της αστυνομίας να ζητάει από τους καθηγητές ονόματα για το ποιοί μαθητές πρωτοστατούν.
Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η αστυνομία, και η πολιτεία, είναι ότι ο καθηγητής που θα καταδώσει μαθητές δεν θα είναι εύκολο στη συνέχεια να κάνει σωστά το διδακτικό του έργο, καθώς οι σχέσεις του με τους διδασκόμενους θα έχουν διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως θα πρέπει η ΟΛΜΕ να παρέμβει έγκαιρα, μήπως και αποφευχθούν παρατράγουδα.

Γιώργος