Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ


Η στυγνή δολοφονία τριών υπαλλήλων της MARFIN EGNATIA BANK από μια ομάδα παρανοϊκών δολοφόνων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ουδείς όμως ασχολήθηκε με το ότι το τριπλό φονικό δεν οφείλονταν στην κακιά την ώρα. Ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα ατομικών και συλλογικών συμπεριφορών που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και, σε σημαντικό βαθμό, μας οδήγησαν και στην οικονομική χρεοκοπία. Ήταν επίσης νομοτελειακό αποτέλεσμα εσκεμμένων εγκληματικών πράξεων, τόσο από την πλευρά του ιδιοκτήτη της Τράπεζας, όσο και από την πλευρά των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.
Η δολοφονία θα είχε αποτραπεί αν:
Η επίθεση έγινε από μια ομάδα τεσσάρων φονιάδων, παρουσία εκατό τουλάχιστον διαδηλωτών. Η Σταδίου δεν ήταν άδεια εκείνη τη στιγμή. Σε απόσταση δυο - τριών μέτρων από τους φονιάδες υπήρχαν τουλάχιστον εκατό, ίσως και διακόσιοι, άνθρωποι. Τους έβλεπαν όλοι να διαπράττουν το ανοσιούργημά τους και ούτε ένας δε σκέφτηκε να κινηθεί για να τους εμποδίσει. Κι όταν ακόμα οι φονιάδες φώναζαν στα θύματα "Καλά να πάθετε", πάλι κανείς δε συγκινήθηκε.
Δεν πιστεύω ότι παρέλυσαν από φόβο. Αδιαφορία ήταν. Η ίδια αδιαφορία που μας έχει κάνει να να τους ανεχόμαστε εδώ και χρόνια να παίζουν αυτό που έμοιαζε με κακόγουστο θέατρο σε κάθε διαδήλωση. Η ίδια αδιαφορία με την οποία βλέπουμε τους οδηγάρες των ΙΧ να βρίζουν κάποιο πεζό διότι "τόλμησε" να τους πει να μην παρκάρουν επάνω στο πεζοδρόμιο γιατί κλείνουν την είσοδο της πολυκατοικίας. Η ίδια αδιαφορία που μας κάνει να ενδιαφερθούμε για το γέροντα γείτονα όταν η μπόχα που βγαίνει από το διαμέρισμά του αρχίσει να μας "ενοχλεί".
Πώς να κοιμούνται άραγε τα βράδια οι εκατό και πλέον μάρτυρες του φονικού; Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κοιμούνται απολύτως ήσυχα. Οι Ερινύες δεν ταράζουν τα όνειρά τους. Και γιατί να τα ταράξουν άλλωστε; Το ίδιο πράγμα που κάναν τόσα χρόνια δεν έκαναν άλλωστε; Απλώς εφάρμοσαν αυτό που υποτίθεται ότι κατάγγελναν με τη διαδήλωση. Το αξίωμα "κάνε τη δουλειά σου και να πάνε να πνιγούν οι άλλοι".
Η δολοφονία θα είχε αποτραπεί αν:
Ο λαλίστατος ιδιοκτήτης της MARFIN EGNATIA BANK, ο τιμητής των πάντων, ο πολύς κ. Βγενόπουλος δεν είχε καταστήσει "ζήτημα τιμής" το να μείνει ανοιχτό το εν λόγω κατάστημα. Η απεργία δεν είχε σπουδαία επιτυχία μεταξύ των τρπαεζικών υπαλλήλων. Όλα σχεδόν τα τραπεζικά καταστήματα του κέντρου στις 08.00 το πρωί λειτουργούσαν. Στις 11.00 όμως είχαν κλείσει όλα. Για την προστασία της ζωής των υπαλλήλων τους και των πελατών τους. Ούτε και του κ. Βγενόπουλου ταράζουν τα όνειρα οι Ερινύες. Και για ποιο λόγο άλλωστε; Αυτός έχει μεγάλο σκοπό. Θέλει να σώσει την Ελλάδα. Κι η δολοφονία των τριών υπαλλήλων του ίσως και να βολεύει τους σχεδιασμούς του.
Η δολοφονία θα είχε αποτραπεί αν:
Ο διευθυντής του υποκαταστήματος είχε αγνοήσει τις εντολές που είχε και είχε διακόψει τη λειτουργία του. Με τι μάτια θα αντικρίσει τους υφισταμένους του, όταν με το καλό ξανανοίξει το μοιραίο κατάστημα; Τι θα πει στους συγενείς των θυμάτων; Την ξέρουμε την απάντηση. Είναι η ίδια που ψέλλισαν οι εγκληματίες πολέμου στη Δίκη της Νυρεμβέργης: Εγώ εντολές εκτελούσα. Γι αυτό τα όνειρά του δεν τα ταράζουν οι Ερινύες.
Η δολοφονία θα είχε αποτραπεί αν:
Ο συντάκτης του Προεδρικού Διατάγματος "περιέργως" δεν είχε παραλείψει να αναφέρει τις Τράπεζες μεταξύ των επαγγελματικών και μη χώρων, προϋπόθεση για τη λειτουργία των οποίων είναι η ύπαρξη πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος εισαγγελέας είχε αναζητήσει ποινικές ευθύνες για την απουσία εξόδου κινδύνου και συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης, ο κ. Βγενόπουλος, κι ο κάθε τραπεζίτης σε υποκατάστημα του οποίου θα ξεσπασει πυρκαγιά από τυχαίο βραχυκύκλωμα με εξ ίσου τραγικές συνέπειες, θα είναι τυπικά εντάξει. Αλλά ο συντάκτης του Προεδρικού Διατάγματος δεν έχει ευθύνη. Απλή παραδρομή ήταν.
Πόσες συνενοχές σε ένα προαναγγελθέν φονικό; Πόσες συνενοχές; Αλλά οι Ερινύες είναι μυθικές. Υπάρχουν μονάχα στην Αρχαία Τραγωδία. Στη σύγχρονη... Δε βαριέσαι!

Γιάννης Χρυσοβέργης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήμουν μπροστά στο τραγικό συμβάν. Αυτό που άκουσα από φίλους είναι ότι ο εμπρησμός έγινε σε δυο φάσεις: Στην πρώτη άναψε μια μικρή και φαινομενικά ακίνδυνη φωτιά μπροστά στην είσοδο της τράπεζας που δεν ενέπνεε ανησυχία και η διαδήλωση συνέχισε την πορεία της. Στη δεύτερη φάση, λίγο μετά, και έχοντας φύγει οι περισότεροι διαδηλωτές, κάποιοι άλλοι πέταξαν μπουκάλια με βενζίνη με αποτέλεσμα να επεκταθεί η πυρκαϊά στο κτίριο, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Πάντως σε ανθρώπους που ήταν μπροστά διέγνωσα την επόμενη μέρα αισθήματα ενοχής για το ότι δεν απέτρεψαν το έγκλημα. Και, απ'ότι άκουσα, ο χώρος των αντιεξουσιαστών βρίσκεται σε αμηχανία. Κάποιοι απ'αυτούς επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη στο Βγενόπουλο, με αποτέλεσμα να γελοιοποιούνται μέσα στο όλο δράμα. Άραγε μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο εξής θα είναι πιο σοφοί ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις;

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Ακούω συνεχώς οτι οι έρευνες της Αστυνομίας για τους δράστες της δολοφονίας των τριών υπαλλήλων της MARFIN, εστιάζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Εχθές λοιπόν, που είχα λίγο χρόνο, πήγα στα Εξάρχεια για να πάρω ενα βιβλίο. Εκεί,συνάντησα κάτι φίλους που απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας, το θέμα συζήτησης που ακολούθησε, ήταν γι' αυτές τις συμμορίες -κουκουλοφόρων χούλιγκαν,που, πότε εμφανίζονται στα γηπεδα για να τα σπάσουν, πότε στα πανεπιστήμια για να τα κάψουν και πότε στις διαδηλώσεις για να δολοφονήσουν.
Τα έχουμε πεί κι΄άλλες φορές, μ΄αυτά τα κακοποιά στοιχεία δεν έχει καμμιά σχέση το Αναρχικό κίνημα το οποίο έχει μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, για τη δράση του.
Κατά τη γνώμη μου, απότερος στόχος των προβοκατόρων της Αστυνομίας, είναι η λυσσαλέες διεισδύσεις σε διάφορα στέκια των αναρχικών και το φακέλωμά τους.
Κατά τ' άλλα ο Κος Βγενόπουλος συνοδευόμενος απο μιά διμοιρία ΜΑΤ, πήγε στο χώρο της δολοφονίας των τριών υπαλλήλων του και έχυσε τα κορκοδείλια δάκρυά του.
Χαράλαμπος