Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΙ ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΜΠΛΟΥΖΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ


Οι αθρόες προσλήψεις των τελευταίων ημερών θέτουν πάλι επί τάπητος ένα προβληματισμό που, σε άλλο blog, είχα διατυπώσει πριν δεκαπέντε μήνες. Το ερώτημα που έθετα τότε επιτακτικά ήταν το εξής: Υπάρχει εναλλακτική δημοκρατική διαχείριση της Δημόσιας Ασφάλειας;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετονόμασε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ονομασία αυτή οφείλει να σημαίνει ότι το υπουργείο αυτό διέπεται πλέον από μια διαφορετική φιλοσοφία. Φροντίζει να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής χωρίς όμως τα όργανα της τάξης να παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα.
Έξι μήνες μετά μπορούμε πλέον να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση του κατά πόσο γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια διαφορετικής διαχείρισης του ζητήματος της Δημόσιας Ασφάλειας.
Πράξη πρώτη: Μαζικές προσαγωγές εκατοντάδων διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ κατά τη διαδήλωση της επετεί του Πολυτεχνείου. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν αμφισβητείται. Τα επεισόδια ήταν περιορισμένα. Δεδομένου όμως ότι οι εκατοντάδες των συλλήψεων έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο επεισόδιο - ούτε καν υποψία επεισοδίου - τί γίνεται με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του συνέρχεσθαι; Κι αν αυτό που προείχε ήταν η αποτροπή επεισοδίων έναντι οιουδήποτε τιμήματος γιατί η ΕΛΑΣ δεν προβαίνει σε ανάλογες μαζικές συλλήψεις πριν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων;
Πράξη δεύτερη: Όταν αποκαλύπτονται ξυλοδαρμοί μεταναστών σε δυο αστυνομικά τμήματα κάποιοι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και ξεκινούν διαδικασίες πειθαρχικής τους δίωξης. Το ίδιο γίνεται και όταν αστυνομικοί συλλαμβάνουν νεαρό που είχε βγει από το σπίτι του με τις πυτζάμες για να πετάξει τα σκουπίδια και, «λόγω φάτσας», βαφτίζεται από κάποιους αστυνομικούς αναρχικός και μάλιστα κουκουλοφόρος που πέταγε ανύπαρκτες μολότωφ. Πράγμα που επιτρέπει στο ΛΑΟΣ να προσάψει στο Χρυσοχοΐδη την κατηγορία του «ουραγού του Τσίπρα». Γιατί όμως δεν ακολουθείται η ίδια λογική όταν νεαρός δάσκαλος της κολύμβησης συλλαμβάνεται, πάλι «λόγω φάτσας», σε διαδήλωση που δε συμμετείχε και, παρά την ύπαρξη δέκα αυτοπτών μαρτύρων και πλούσιου φωτογραφικού υλικού που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, αυτός παραπέμπεται με το μισό ποινικό κώδικα; Εδώ βεβαίως υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα με την ανακρίτρια, αλλά οι σχέσεις αστυνομικού και δικαστικού παρακράτους είναι θέμα, υποχρεωτικά, άλλης ανάρτησης.Τι έπαθε λοιπόν η δημοκρατική ευαισθησία του Υπουργού; Λιποθύμησε από υπερβολική δόση;
Πράξη τρίτη: Η διμοιρία του Λιμενικού Σώματος κραύγαζε ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Το θέμα πάει να κλείσει με τη διαθεσιμότητα του διμοιρίτη. Ο οποίος δεν ήταν αυτός που έδινε το παράγγελμα, ασχέτως αν, ως διμοιρίτης, έχει αντικειμενικ΄λη ευθύνη για τη συμπεριφορά των ανδρών του. Ο Υπουργός όφειλε εφ΄όσον δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας - πάλι ο εναγγαλισμός δικαστικού και αστυνομικού παρακράτους - να ζητήσει ο ίδιος τη δίωξη των ανδρών της διμοιρίας με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, για τα συνθήματα που φώναζαν, για απείθια, επειδή εκτελούσαν τα παραγγέλματα πολίτη και όχι του διμοιρίτη τους, και για μύρια όσα. Αντ' αυτού σιγή ασυρμάτου. Κι όμως η συγκεκριμένη ενέργεια φλερτάριζε στενά με αυτό που στρατιωτικός ποινικός κώδικας αποκαλεί «στάση».
Πράξη τέταρτη: Η ΕΛΑΣ ανακοινώνει εν χορδαίς και οργάνοις τη σύλληψη ενός ολόκληρου πυρήνα μελών του Επαναστατικού Αγώνα. Μιας οργάνωσης η δράση της οποίας έχει δείξει πως διαθέτει πλούσιο οπλοστάσιο και μεγάλες ποσόστητες εκρηκτικών. Και πια είναι τα φοβερά και τρομερά πειστήρια της δράσης των «τρομοκρατών»; Τα κείμενα των προκηρύξεων του Επαναστατικού Αγώνα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Νίκου Μαζιώτη - και πάλι τίθεται το ερώτημα σε τι μορφή βρέθηκαν, word οπότε υπάρχει έντονη υπόνοια της συμμετοχής του στη σύνταξή τους ή pdf οπότε κάλλιστα μπορεί να είναι κατεβασμένα από το διαδίκτυο - το μόνο που συνιστούν είναι αποχρώσες ενδείξεις, ενδεχομένως και αποδείξεις για το ότι ο ίδιος - που τον παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση η αντιτρομοκρατική από την αποφυλάκισή του το 2001 - είναι μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Και δεν αποδεικνύουν τίποτα για τη σύντροφό του και τους άλλους τέσσερις. Εκτός της εμφυλιακής χωροφυλακίστικης λογικής «θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί κι άντε ν' αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας». Αντιπαρέρχομαι φυσικά το γεγονός ότι δόθηκα στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας.
Και πάνω στην τούρλα του Σαββάτου η Αντιτρομοκρατική είχε το θράσος να μας παρουσιάσει τρία φρικιά και μια μαμά φρικιό ως μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς επειδή κατείχαν πασχαλιάτικες τρακατρούκες. Μόνο που αυτή τη φορά τη γελιοποίησε ο ανακριτής, που αρνήθηκε να δεχθεί πως συντρέχουν λόγοι εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και τους παρέπεμψε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και σε τακτικό ανακριτή για πλημελήματα. Ας ελπίσουμε ότι οι δυο τελευταίο δε θα τους κρίνουν προφυλακιστέους.
Πριν από λίγους μήνες δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα ακόλουθα: «Δε με νοιάζει αν πότε - πότε θα καίγεται ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Εκείνο που θέλω είναι να μη σφάζουν ανήμπορους γέρους στον ύπνο τους». Δεν γνωρίζω αν η φράση αυτή ειπωθηκε πράγματι από τον Πρωθυπουργό. Αν ειπώθηκε συμπυκνώνει τις προτεραιότητες που οφείλει να έχει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σε θέματα Δημόσιας Ασφάλειας. σε κάθε περίπτωση όμως οι προτεραιότητες του κ. Χρυσοχοΐδη είναι άλλες. Κι όσο περνάει ο καιρός καθιστά τον τίτλο του ψευδεπίγραφο. Και όλα δείχνουν ότι οδεύει στο κατηφορικό μονοπάτι του Βύρωνα Πολύδωρα. Ο οποίος κατέληξε καταγέλαστος.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: