Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ


Στη διάρκεια της χθεσινής παρέλασης συνέβη το ανήκουστο: οι άνδρες της παρελαύνουσας διμοιρίας των ΟΥΚ (Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών) φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα ακολουθώντας το παράγγελμα, όχι του διμοιρίτη τους, αλλά ατόμων με πολιτικά που περιφέρονταν μεταξύ των θεατών της παρέλασης.
Θα περίμενε κανείς οι στρατιωτικοί αυτοί να συλληφθούν πάραυτα μετά το τέλος της παρέλασης από τη Ναυτονομία, προκειμένου να παραπεμφθούν στο Ναυτοδικείο. Θα περίμενε κανείς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να προβεί αμέσως σε δηλώσεις με τις οποίες θα υπόσχονταν την επιβολή παραδειγματικών ποινικών κυρώσεων και την άμεση απομάκρυνση από το στράτευμα των φασιστών. Θα περίμενε κανείς η Εισαγγελία Αθηνών να διατάξει τη διενέργεια επείγουσας ανάκρισης για τη διακρίβωση της φύσης των σχέσεων των ένστολων φασιστικών αποβρασμάτων με τους πολίτες που έδιναν το παράγγελμα.
Όλα αυτά θα είχαν συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα (π.χ. στη Γερμανία), στην οποία οι Αρχές θα σέβονταν τη Δημοκρατική νομιμότητα.
Στην Ελλάδα τα αποβράσματα δε συνελήφθησαν. Επέστρεψαν ήσυχα στη μονάδα τους. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θεώρησε το συμβάν ανάξιο λόγου, όπως κι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Κι οι τηλε-εισαγγελείς δε βρήκαν μια λέξη να πουν γι αυτό το ΣΚΑΝΔΑΛΟ.
Τρεις μέρες νωρίτερα ένα δικαστήριο αθώωσε μια δεκάδα νεαρών κωλόπαιδων που πριν τέσσερα χρόνια, στην Αμαρυνθο της Εύβοιας, βίασαν μια συμμαθήτριά τους στις τουαλέτες του σχολείου, βιντεοσκόπησαν το βιασμό και τον διένειμαν ηλεκτρονικά. Το θύμα ήταν η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου, που μετά το μάθημα εργάζονταν ως σερβιτόρα στα μεζεδπωλεία της Αμαρύνθου κι επιπλέον ήταν Βουλγάρα. Ο Σύλλογος των Καθηγητών του τοπικού Λυκείου τότε είχε αρνηθεί να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις σε αυτά τα αποβράσματα. Η Αμάρυνθος ήταν υπερήφανη για το κατόρθωμα των «καλόπαιδών» της. Και η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν άλλος ένας βιασμός για το θύμα.
Θα ήμουν πολύ περίεργος να ήξερα τα ονόματα των διθκαστών που αθώωσαν τους βιαστές ενός κοριτσιού. Θα ήθελα να ήξερα αν έχουν παιδιά και με τι αξίες τα ανατρέφουν. Η απόφασή τους ήταν ΣΚΑΝΔΑΛΟ.
Και στο ένα και στο άλλο περιστατικό η κτηνώδης βία - στην πρώτη περίπτωση η εκθείασή της από ενόπλους - νομιμοποιούνται από την κοινωνική απάθεια και τη συνενοχή των Αρχών.
Στην πρώτη περίπτωση έχουν βαρύτατες προσωπικές ευθύνες ο Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Στη δεύτερη περίπτωση θέλω να ελπίζω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας έχει προχωρήσει επικίνδυνα. Κι όποιος δεν αντιδράσει, έστω και τώρα, θα είναι συνένοχος σε όσα θα επακολουθήσουν.

Γιάννης Χρυσοβέργης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θα πρέπει να πούμε ότι ο διμοιρίτης των ΟΥΚάδων τέθηκε σε διαθεσιμότητα και από κυβερνητικής πλευράς διατυπώθηκε η πρόθεση για απόδοση ευθυνών. Έτσι άκουσα από τον Σκαι το βράδυ της Παρασκευής.
Όσο για την Αμάρυνθο δεν πήρα χαμπάρι για την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου. Οι εφημερίδες, αν έγραψαν κάτι, θα το πέρασαν στα ψιλά. Έχω την αίσθηση ότι η παθούσα μετά το συμβάν πήρε των ομματιών της κι'έφυγε από το χωριό, χωρίς να κυνηγήσει το θέμα δικαστικά και χωρίς να ζητήσει την υποστήριξη δικηγόρων και οργανώσεων που θα μπορούσαν να δώσουν την πρέπουσα πολιτική διάσταση στην υπόθεση. Οι παράγοντες αυτοί, μαζί φυσικά και με την πίεση της τοπικής κοινωνίας, οδήγησαν στην απαλλακτική απόφαση.

Γιώργος

Άτακτος Λόγος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Άτακτος Λόγος είπε...

Χαίρομαι που, έστω και με 24 ώρες καθυστέρηση, υπήρξε κυβερνητιοκή αντίδραση. Ενδιαφέρον έχουν τα μέτρα που θα ληφθούν, διότι καθώς φαίνεται, στις ΟΥΚ υπάρχει ένα επικίνδυνο φασιστικό απόστημα. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το απόστημα αυτό υπάρχει μόνο στις ΟΥΚ. Αυτό που έγινε την Πέμπτη στην παρέλαση ήταν μια επίδειξη δύναμης των φασιστών. Η πολιτική απάντηση σε τέτοιες προκλήσεις πρέπει να είναι ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ, όχι χάδια.
Σε ό,τι αφορά τη δίκη των βιαστών. Το θύμα του βιασμού έδωσε τη δικαστική μάχη δείχνοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν τον ειδικό ψυχολόγο μάρτυρα της ενάγουσας. Αυτό λέει πολλά. Όπως και τα πανηγύρια των φασιστικών φυλλάδων και websites για την απόφαση.

Γιάννης Χρυσοβέργης